Czy kapusta ozdobna jest jadalna? Wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne kapusty ozdobnej
Kapusta ozdobna (Brassica oleracea) jest jedynym gatunkiem kapusty uprawianym dla dekoracji. Kapusta ozdobna wykorzystywana jest w kompozycjach z ciętych kwiatów. Pozbawiona dolnych partii liści do złudzenia przypomina róże. Wykazuje się również bardzo długą trwałością, nie straszny jej ani przymrozek, ani niewielkie opady śniegu. Dlatego coraz częściej można ją zobaczyć w wiązankach nagrobnych. Przed 1 listopada bez trudu można kupić ją w doniczce. Ma krótką nóżkę i kędzierzawą rozetę, pięknie wybarwioną na różowy, pąsowo-różowy lub purpurowy kolor, ale są także odmiany białe i żółte. Jest jadalna i doskonale sprawdza się również jako dekoracja stołów.
Spis treści
- Kapusta ozdobna - charakterystyka
- Wartość odżywcza kapusty ozdobnej
- Zastosowanie kulinarne kapusty ozdobnej
Kapusta ozdobna - charakterystyka
W warunkach naturalnych rośnie na południu Europy i w Azji. Uprawiana jest jako roślina jednoroczna lub dwuletnia. Osiąga od 25 do 50 centymetrów wysokości. Średnice rozety są różne w zależności od odmiany, wahają się od 15 do 30 cm. Właściwie nie wytwarza zwięzłej kapuścianej główki.
Główną ozdobą są sztywne liście o kędzierzawych brzegach. Liście przybierają barwę, począwszy od białej i różowej, skończywszy na zielonej oraz fioletowej. Najpiękniejsze są odmiany purpurowe, które na mrozie wybarwiają się jeszcze mocniej. Kształt, faktura i kolor kapusty ozdobnej przyciąga wzrok. Dlatego chętnie jest wykorzystywana w kompozycjach kwiatowych, zarówno w dekoracyjnych bukietach, jak i wiązankach ślubnych oraz nagrobnych. Coraz częściej 1 listopada kapusta ozdobna zastępuje chryzantemy.
Kapusta ozdobna ma także bardzo dekoracyjne kwiatostany, złożone z drobnych, żółtych kwiatów.
Wartość odżywcza kapusty ozdobnej
Kapusta ozdobna to oczywiście jak wszystkie kapustne warzywo niskokaloryczne, bogate w błonnik i niezawierające tłuszczu. W 100 g kapusty ozdobnej jest ok. 30 kcal i 5 g błonnika. Kapusta ozdobna jest smaczna, ale również odżywcza. Zawiera prawie tyle żelaza, co jarmuż. Jest źródłem witaminy K, która wpływa na stan kości oraz zapewnia prawidłową krzepliwość krwi. Kapusta ozdobna jest dobrym źródłem witaminy C odpowiedzialnej za odporność organizmu i prawidłowy metabolizm.
Zawiera także naturalne roślinne barwniki, które są antyoksydantami niezbędnymi dla naszego organizmu.
Zastosowanie kulinarne kapusty ozdobnej
Kapusta ozdobna ceniona jest za wygląd i smak. Kapusta ozdobna smakuje podobnie do jarmużu, ponieważ należy do tej samej podrodziny kapustnych. Jest jednak mniej gorzka, a wręcz słodsza w smaku. Świetnie nadaje się do sałatek i surówek. Tak też wykorzystują ją szefowie kuchni, aby uatrakcyjnić wygląd sałatek i nadać im odpowiednią chrupkość.
Kapusta ozdobna świetnie nadaje się do wszelkich zup jarzynowych. Jej liście można wykorzystać zamiast jarmużu do przygotowania Toskańskiej zupy fasolowej z jarmużem
Można ją również podać po blanszowaniu, jako jarzynę z dodatkiem oliwy, czosnku, soku z cytryny i posypać prażonymi orzechami. Lub podobnie jak jarmuż podać Zapiekankę z ziemniaków, kapusty ozdobnej i kiełbasy chorizo