Czerwona herbata - jakie ma właściwości i jak ją przyrządzać?

2016-11-30 12:59

Czy wiedzieliście, że czerwona herbata to dobre remedium na ból głowy, gdy przesadzimy z alkoholem? Co jeszcze warto wiedzieć o czerwonej herbacie?

czerwona_herbata_jakie_ma_wlasciwosci.jpg
Autor: pixabay.com Czerwona herbata - jedna z najzdrowszych herbat na rynku.

Spis treści

  1. Jak powstaje czerwona herbata?
  2. Właściwości czerwonej herbaty:
  3. Jak parzyć czerwoną herbatę?

Jak powstaje czerwona herbata?

Czerwona herbata wytwarzana jest w południowo-wschodnich Chinach i na Tajwanie. Jej liście po procesie suszenia przechodzą krótki proces fermentacji, wydobywający z nich doskonały smak i aromat. Uważana jest za napój mający bardzo korzystny wpływ na zdrowie, ze względu na wysoką zawartość polifenoli, garbników, flawonoidów, witamin i minerałów.

Właściwości czerwonej herbaty:

wspomaga procesy trawienne

przyspiesza przemianę materii

wspomaga pracę wątroby

obniża poziom „złego” cholesterolu

oczyszcza organizm

łagodzi negatywne skutki spożycia alkoholu

wzmacnia organizm

wykazuje właściwości wspomagające spalanie tkanki tłuszczowej

Jak parzyć czerwoną herbatę?

Herbatę parzymy od 3 do 5 minut w temperaturze 90-95°C, najwygodniej w czajniczku. Parzenie czerwonej herbaty odbywać się może dwukrotnie, a nawet trzykrotnie, gdyż w każdym kolejnym parzeniu oddaje ona do naparu inne substancje.