Czerwona herbata - jakie ma właściwości i jak ją przyrządzać?
Czy wiedzieliście, że czerwona herbata to dobre remedium na ból głowy, gdy przesadzimy z alkoholem? Co jeszcze warto wiedzieć o czerwonej herbacie?
Spis treści
Jak powstaje czerwona herbata?
Czerwona herbata wytwarzana jest w południowo-wschodnich Chinach i na Tajwanie. Jej liście po procesie suszenia przechodzą krótki proces fermentacji, wydobywający z nich doskonały smak i aromat. Uważana jest za napój mający bardzo korzystny wpływ na zdrowie, ze względu na wysoką zawartość polifenoli, garbników, flawonoidów, witamin i minerałów.
Właściwości czerwonej herbaty:
wspomaga procesy trawienne
przyspiesza przemianę materii
wspomaga pracę wątroby
obniża poziom „złego” cholesterolu
oczyszcza organizm
łagodzi negatywne skutki spożycia alkoholu
wzmacnia organizm
wykazuje właściwości wspomagające spalanie tkanki tłuszczowej
Jak parzyć czerwoną herbatę?
Herbatę parzymy od 3 do 5 minut w temperaturze 90-95°C, najwygodniej w czajniczku. Parzenie czerwonej herbaty odbywać się może dwukrotnie, a nawet trzykrotnie, gdyż w każdym kolejnym parzeniu oddaje ona do naparu inne substancje.