CRUSTOWANIE lub garnirowanie: co to jest? Na czym polega crustowanie? Poradnik barmana amatora

2018-01-04 14:24

Crustowanie lub garnirowanie koktajli to nie tylko sposób na „upiększenie” drinka, ale i metoda na wkomponowanie dodatkowych smaków.

Margarita z crustowaniem
Autor: Shutterstock Margaritę podaje się w kieliszku z rantem obsypanym solą, czyli crustowanym. 

Crustowanie polega na zanurzeniu brzegu kieliszka w soku, a następnie w cukrze lub soli. W ten sposób powstaje dekoracja kieliszka.

Przykłady takiej dekoracji możemy znaleźć w formie cukru przy drinku Sidecar, lub soli na rancie w klasycznej Margaricie. Ale nie są to oczywiście jedyne możliwości – zachęcamy do tworzenia własnych kombinacji!

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE