Co zrobić z resztką wina? Jak wykorzystać otwarte wino, które zostało po imprezie?
Wino w kuchni to cenna przyprawa. Naprawdę szkoda każdej kropli. Nie warto zatem wylewać wina, które zostało w butelce po imprezie. Można je wykorzystać do przyrządzania pysznych sosów. Sprawdź, jak to zrobić.
Jak wykorzystać resztkę wina?
Na pewno nieraz zastanawialiście się, co zrobić z otwartym winem. Nikt nie chce go wypić albo jest go za mało, by wlać komuś do kieliszka. Możemy je co prawda ponownie zakorkować i wstawić do lodówki (powinniśmy zużyć je w ciągu 2-3 dni), ale jeśli stało otwarte dłuższy czas, zdążyło się już utlenić i nawet następnego dnia nie będzie dobrze smakowało. Spróbuj zatem wykorzystać je w inny sposób.
Wystarczy, wlać wino do pojemnika służącego do zamrażania kostek lodu i włożyć je do zamrażalnika. Tak przygotowane lodowo-winne kostki można wrzucić np. do wywaru mięsnego lub rybnego. Dzięki temu, przygotowywana potrawa nabierze niezwykłego aromatu.