Co zrobić z brzoskwiń? Przetwory z brzoskwiń na zimę - PRZEPISY

2021-09-03 14:26 redakcja
co-zrobic-z-brzoskwin-przetwory.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Brzoskwinie mają doskonały smak, dlatego gdy panuje na nie urodzaj - warto zrobić z nich przetwory na zimę.

Brzoskwinie w syropie, dżem, kompot, konfitura, nalewka brzoskwiniowa... to tylko część propozycji na przygotowanie przetworów z tego wyjątkowego owocu. Sprawdź jak przygotować brzoskwinie na przetwory.

Na przetwory wybieraj tylko najlepsze brzoskwinie

Kupując brzoskwinie na przetwory upewnij się, że dojrzewały w pełnym słońcu i nie są skażone chemikaliami. Najlepiej zaopatrzyć się w nie na targu, albo w sklepie ekologiczną żywnością. Brzoskwinie na przetwory nie mogą być niedojrzałe, ale też przejrzałe i miękkie. Zbyt dojrzałe owoce będzie ciężko obrać.

Obieranie brzoskwiń na przetwory

Brzoskwinie posiadają grubą skórkę, którą nie jest łatwo zdjąć. Co prawda jest ona bardzo zdrowa i posiada wiele witamin, ale przetworom nada nieprzyjemny gorzkawy smak. Aby się pozbyć się skórki z brzoskwiń w łatwy sposób, wystarczy włożyć owoce do miski, zalać je wrzątkiem i pozostawić na dwie minuty. Dzięki temu po wyjęciu skórka owocu odejdzie po delikatnym podważeniu jej nożykiem.

Brzoskwinie – owoce pełne słońca

Jak wypestkować brzoskwinie?

Aby wypestkować brzoskwinie należy przekroić owoc na pół, obracając go wokół własnej osi w taki sposób, aby pod ostrzem czuć twardą pestkę. Następnie wystarczy zdjąć jedną z połówek, a z drugiej wydrążyć nasienie za pomocą łyżki.

Co zrobić aby przetwory z brzoskwiń nie ściemniały?

Aby owoce nie ściemniały podczas robienia przetworów, wystarczy skropić je sokiem z cytryny. Dzięki temu, tak jak większość owoców zabezpieczona w ten sposób, zachowają swoją piękną, żółtą barwę.

Przetwory z brzoskwiń

Istnieje wiele sposobów na zrobienie przetworów z brzoskwiń. Poniżej podajemy linki do najciekawszych propozycji.

Dżem z brzoskwiń z wanilią

Brzoskwiniówka

Konfitura brzoskwiniowa z limonką i cynamonem

Brzoskwinie w syropie

Kompot z brzoskwiń

Brzoskwinie w alkoholu

Brzoskwinie: źródło witamin i minerałów

Brzoskwinie obok moreli i nektarynek posiadają najwięcej witamin i minerałów spośród wszystkich sezonowych owoców. Warto zatem jeść je cały rok, latem na surowo, a zimą w postaci przetworów lub suszone.

Owoce te są bogate w witaminy: A, C, PP oraz te z grupy B. Nieocenione są również zawarte w nich minerały: wapń, żelazo, fosfor, bor, potas, kwas foliowy, niacyna i magnez. Dzięki takiemu bogactwu naturalnych mikroelementów działają leczniczo na wiele chorób. Powinni je jeść anemicy i osoby z problemami trawiennymi oraz cierpiące na niestrawność. Jedzenie dużych ilości brzoskwiń zaleca się również wegetarianom, którzy muszą szczególnie dbać o dostarczanie odpowiedniej ilości witamin i minerałów do swojego organizmu.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE