Radler - dlaczego piwa smakowe zyskują coraz większą popularność?

2016-11-30 21:51

W słoneczne upalne dni nic tak nie orzeźwia jak szklanka lemoniady lub piwa. Dlaczego by więc nie połączyć tych dwóch orzeźwiających napoi? Wyjątkowy smak radlera zyskał już na świecie tysiące fanów, Czy można przygotować go samemu w domu?

co_to_jest_radler_czy.jpg
Autor: photos.com Typowe radlery (jasne piwo plus sok cytrynowy w proporcji 50/50) cieszą się dużą popularnością nie tylko wśród kobiet, ale także i wśród panów.

Spis treści

  1. Radler - co to za piwo?
  2. Radler w sklepie
  3. Jak przygotować radlera w domu?

Radler - co to za piwo?

Radler to napój o ciekawej genezie. Historia głosi, że pewien właściciel gospody w Niemczech, aby zwiększyć popularność swojego lokalu sfinansował budowę ścieżki rowerowej, która prowadziła prosto pod jej próg. Jak podaje legenda, pewnego dnia jego gospodę odwiedziło aż 13 tysięcy rowerzystów. Ponieważ gospodarz nie miał wystarczającej ilości piwa zaczął rozcieńczać je lemoniadą, a gościom wmówił, że to specjalny napój dla rowerzystów. Napój w krótkim czasie stał się popularny i zyskał nazwę „radler”, czyli rowerzysta.

Radler w sklepie

Piwo zmieszane z sokiem od dawna gości na polskim rynku, ale jest preferowane głównie przez kobiety. Jednak typowe radlery (jasne piwo plus sok cytrynowy w proporcji 50/50) cieszą się dużą popularnością także wśród panów. W największych ilościach piją je Niemcy, Hiszpanie czy Francuzi. Jednak pomału radlery wkraczają także na nasze sklepowe półki pod etykietą Warki czy Lecha. Piwo z lemoniadą za granicą spotkamy także pod nazwą shandy, clara i panasch.

Jak przygotować radlera w domu?

Potrzebujemy jasne, schłodzone piwo i butelkę sprite’a. W zależności od tego ile radlera chcemy uzyskać mieszamy piwo z napojem w proporcji 3/1. Gotowe!