Co to jest kawa po grecku? Jak ją zrobić?
Wakacje w Grecji - zabytki, morze, wieczory w tawernach i grecka kawa pita na tarasie. Jak przywołać ten smak? Sprawdź, czym właściwie jest kawa po grecku i jak ją zrobić.
Kawę po grecku przygotowuje się prawie jak kawę po turecku. Mimo żywej niechęci między mieszkańcami obu krajów Turcy i Grecy dzielą wiele tradycji, także kulinarnych. Do przygotowania kawy używa się charakterystycznego tygielka (dawniej z pobielanej miedzi, dziś emaliowanego albo ze stali nierdzewnej), zwanego w Grecji brika.
Jak zrobić kawę po grecku?
Do tygielka wsypuje się kawę (dwie łyżeczki na małą filiżankę) i cukier, a następnie zalewa wodą. Powoli podgrzewa się zawartość na małym ogniu, czekając, aż zacznie wrzeć. Gotująca się kawa kipi, podnosi charakterystyczną piankę. Kawa jest już gotowa, ale niektórzy powtarzają zabieg, redukując ilość płynu.
Kawę rozlewa się do małych filiżanek, podaje ze szklanką zimnej wody i bardzo słodkimi ciastkami. Lepiej nie wychylać jej od razu całej - na dnie filiżanki zostaje cienka warstwa drobniutkich fusów, przypominająca konsystencją muł.
To najbardziej typowy z przepisów na kawę po grecku, jednak wariantów jest kilka:
sketos – typowa mała czarna, mocna i gorzka;
metrios – średnia, z łyżeczką cukru;
vari glykis – kawa słodka;
glykis vrastos – bardzo słodka, kilkukrotnie doprowadzana do wrzenia.