Co na grilla oprócz mięsa? Przepisy na oryginalne potrawy z grilla
Sezon grillowy uważamy za otwarty! Co włożyć na ruszt podczas majówki 2013? Poznaj oryginalne przepisy na proste dania z grilla. Sprawdź, co oprócz mięsa można piec na grillu podczas letnich imprez w ogrodzie.
Spis treści
Dietetycy ostrzegają Polaków, aby nie przesadzali ze spożyciem zbyt dużej ilości tłustych i ciężkostrawnych potraw z grilla. Dlatego zamiast tradycyjnej karkówki i kiełbasy warto wypróbować inne proste przepisy na smaczne dania z grilla.
Warzywa z grilla
Kukurydza z grilla to danie dobre do chrupania. Kolbę polej oliwą, dodaj koperek lub oregano. Zawiń kukurydzę w folię aluminiową i połóż na grillu na ok. 40 minut, co 10 minut ją obracając. Po zdjęciu z rusztu posyp ją solą.
Papryka z grilla wymaga odrobiny czujności, bo łatwo ją przypalić. Warzywo pokrój na ćwiartki, skrop oliwą i posyp ziołami. Połóż paprykę na ruszcie. Powinna grillować się nie dłużej niż 10 minut.
Wegetariańskie szaszłyki z grilla pozwalają na dobór dowolnych składników. Najlepszym pomysłem jest połączenie czerwonej i żółtej papryki, pieczarek i cebuli. Szaszłyki można grillować na folii lub bezpośrednio na ruszcie.
Ser z grilla
Camembert lub brie z grilla nie jest trudnym daniem. Ser posmaruj oliwą i dodaj ulubione przyprawy. Zawiń całość w folię aluminiową i wstaw na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmij ser i grilluj go kilka minut z każdej strony.
Oscypek z grilla najlepiej smakuje z żurawiną. Ser pokrój w grube plastry i piecz z obu stron po 3 minuty.