Co może jeść diabetyk? Co jeść chorując na cukrzycę?
Dieta cukrzycowa, jak każda inna, powinna pokrywać dzienne zapotrzebowanie na składniki odżywcze oraz witaminy i składniki mineralne. Wypróbuj pięciodniową dietę, która wspomoże cię w walce z cukrzycą.
Spis treści
Dieta dla diabetyka
Osoby cierpiące z powodu cukrzycy nie muszą rezygnować z dobrej kuchni. Podstawą leczenia cukrzycy jest m.in. dobrze opracowana i niskokaloryczna dieta. Najlepiej, jeśli zostanie ona ustalona indywidualnie przez dietetyka lub lekarza w zależności od wieku, płci, aktywności fizycznej, masy ciała, wzrostu, współistniejących chorób i przyjmowanych leków (np. insuliny).
Pierwszy dzień
Śniadanie: dwie kromki chleba żytniego razowego (70 g) cienko posmarowane masłem (10 g) z polędwicą sopocką (40 g), sałatą (20 g) i pomidorem (70 g). Do tego jedna pomarańcza (130 g) oraz zielona herbata
Drugie śniadanie: jogurt (150 g) z płatkami owsianymi (50 g) i orzechami laskowymi (20 g), brzoskwinia (100 g)
Obiad: zupa koperkowa (350 g), dorsz pieczony w folii z ziołami (180 g), ryż brązowy (80 g), brokuł gotowany (250 g), oliwa z oliwek (10 g)
Podwieczorek: sok pomidorowy (300 g)
Kolacja: serek wiejski lekki (150 g) z ogórkiem, szczypiorkiem i rzodkiewką
Drugi dzień
Śniadanie: dwie kromki chleba pumpernikiel (90 g) posmarowanego twarożkiem (100 g) z rzodkiewką (30 g) plus kawa zbożowa z mlekiem 1,5 proc. i kiwi (100 g)
Drugie śniadanie: gruszka (100 g), jogurt 1,5 proc. (250 g) z musli (50 g)
Obiad: barszcz czerwony (350 g), mięso z piersi kurczaka bez skóry (180 g) duszone z cukinią (100 g) i pomidorami (250 g), oliwa z oliwek (10 g), natka pietruszki, koperek. Do tego kasza gryczana (80 g)
Podwieczorek: sok wielowarzywny (300 g)
Kolacja: tuńczyk w sosie własnym (150 g) z zieloną sałatą (40 g), kukurydzą (30 g), pomidorem (50 g)
Trzeci dzień
Śniadanie: dwie kromki chleba razowego (70 g) cienko posmarowanego masłem (10 g) z szynką z indyka (40 g), sałatą (20 g), pomidorem (50 g), papryką (80 g). Do tego nektarynka (100 g) i czerwona herbata
Drugie śniadanie: maliny (150 g), kefir (300 g)
Obiad: zupa krem z pomidorów (350 g), chuda cielęcina (150 g) duszona z selerem naciowym (50 g), cykorią (40 g), papryką (80 g), pieczarkami (60 g) i pomidorami (60 g), oliwa z oliwek (10 g), 2 ziemniaki gotowane (150 g)
Podwieczorek: twarożek ze szczypiorkiem (200 g) i kiełkami fasoli mung (20g), grejpfrut (170 g)
Kolacja: omlet ze szpinakiem (160 g) i czosnkiem, surówka z marchewki i jabłka (80 g)
Czwarty dzień
Śniadanie: dwie kromki chleba pełnoziarnistego (60 g) z serkiem homogenizowanym (np. Bieluch) (100 g), ogórek (40 g), szczypiorek, papryka (80 g), jabłko (100 g)
Drugie śniadanie: borówka amerykańska (150 g), jogurt (150 g)
Obiad: zupa kalafiorowa (350 g), papryka faszerowana: papryka (400 g), pierś z kurczaka (100 g), pieczarki (50 g), cukinia (40 g), cebula (20 g), seler naciowy (50 g), kapusta kiszona (120 g), oliwa z oliwek (15 g)
Podwieczorek: sałatka: świeży ananas (50 g), arbuz (50 g), pomarańcza (50 g)
Kolacja: risotto z mięsem drobiowym i warzywami (200 g)
Piąty dzień
Śniadanie: bułka razowa z ziarnami (70 g), masło (10 g), jajko na twardo (100 g), rzodkiewka (30 g), ogórek (50 g), gruszka (150 g), herbata zielona
Drugie śniadanie: sałatka z kapusty pekińskiej, papryki i ogórka małosolnego (120 g)
Obiad: zupa grzybowa (350 g), pulpety z dorsza (120 g), kasza jęczmienna (80 g), kalafior (80 g), mizeria z jogurtem (60 g)
Podwieczorek: serek wiejski 3 proc. (150 g), pestki słonecznika (20 g), pestki dyni (20 g), nektarynka (100 g)
Kolacja: leczo (400 g): pierś kurczaka (130 g), papryka (45 g), cukinia (45 g), bakłażan (45 g), pieczarki (45 g), pomidory (45 g), seler naciowy (45 g)