Co jada papież - argentyńskie dania papieża Franciszka

2019-03-12 11:03

Papież Franciszek I urodził się i większość życia spędził w Buenos Aires. Ale rodzice z pochodzenia byli Włochami. Jego rodzinna kuchnia to argentyńskie smaki grillowanej wołowiny, guacamole i empanadas oraz tradycyjna włoska kuchnia, jednak dieta papieża owiana była tajemnicą, ale do czasu. Co je papież Franciszek?

argentynskie_przepisy_na_potrawy_co.jpg
Autor: Shutterstock Stek wołowy to jedno z najsłynniejszych dań Argentyny

Spis treści

  1. Rodzinne przysmaki
  2. Tradycyjne potrawy argentyńskie
  3. Ulubione potrawy papieża
  4. Co papież jada w Watykanie?

Rodzinne przysmaki

Jorge Mario Bergoglio, jeszcze będąc kardynałem w Buenos Aires, znany był z zamiłowania do zdrowego jedzenia, jednak prawie nigdy nie wychodził do restauracji i odmawiał jedzenia podczas wizyt w kościołach parafialnych. Jego dieta składała się przede wszystkim z owocówsałatek, kurczaka i wołowiny

Nie obca jest mu sztuka kulinarna. W dzieciństwie musiał nauczyć się gotować, żeby pomóc matce.

Po piątym porodzie mama była przez pewien czas częściowo sparaliżowana. Potem wyzdrowiała, ale wcześniej musieliśmy sobie, ja i moje rodzeństwo, jakoś radzić. Wyglądało to tak, że wracaliśmy ze szkoły i mama dyrygowała: "Wsadź do garnka to, a na patelnię włóż tamto". W ten sposób wszyscy nauczyliśmy się gotować - opowiada papież.

W dorosłym życiu, jako kapłan, nie gotował. - Nie miałbym na to czasu. Tylko kiedy pracowałem na jezuickiej uczel­ni w San Miguel, gotowałem studentom w niedzie­lę, bo wtedy kucharka miała wolne - opowiada.

Zapytany, czy gotuje dobrze, odpowiada ze śmie­chem: - Do tej pory jeszcze nikogo nie otrułem.

Tradycyjne potrawy argentyńskie

Żyjąc w Argentynie papież Franciszek z pewnością miał okazję zakosztować wołowiny przyrządzanej na wszystkie sposoby - grillowanej, w marynacie czosnkowo-ziołowej, pieczonej, faszerowanej i w postaci soczystych steków

Jednak jego ulubionym daniem jest colita de cuadril, czyli pieczony na grillu steki z pochodzącej z jego ojczyzny wołowiny. Danie to na pierwszy rzut oka może wydawać się wykwintnym. W rzeczywistości, to podstawowy posiłek wielu Argentyńczyków, podawany nawet w ulicznych budkach. Smak dobrze przyrządzonego mięsa jednak jest wyjątkowy. Łatwo więc zrozumieć wybór Papieża Franciszka.

Z kolei papież Franciszek, jak każdy typowy Argentyńczyk, uwielbia empanadas z sałatką z papryki, czyli pieczone duże pierożki z ciasta drożdżowego nadziewane mięsem i warzywami oraz ostrą papryczką. Popularne w Argentynie empanadas, w zależności od regionu mają różne nadzienia, także ziemniaczano-serowe. Na deser najczęściej je się słodkie pierożki - pastelles, z nadzieniem śmietankowo-karmelowym. Wszystko oczywiście papież Franciszek popija tradycyjnym napojem - yerba mate

Ulubione potrawy papieża

W jednym z wywiadów papież zdradził, że wybrał się do żeńskiego klasztoru, aby zakosztować Bagna Cauda,  wywodzącego się z włoskiego Piemontu rodzaju gorącego dipu z oliwy, masła, czosnku i anchois serwowanego z pieczonymi lub surowymi warzywami. Podobno podczas pobytu na konklawe doceniał dobrze przyrządzone espresso. Gdy został papieżem, poprosił by go nauczono, jak obsługiwać ekspres, aby mógł samodzielnie sobie przygotować ulubiony napój o każdej porze bez angażowania nikogo. Wszystko więc wskazuje na to, że papież Franciszek, po rodzicach Włochach, odziedziczył zamiłowanie do włoskiej kuchni. 

Co papież jada w Watykanie?

Papież Franciszek będzie jadał trzy posiłki dziennie o stałych porach. Śniadanie o godz. 7.30, obiad między godz. 12 a 13 zaś kolację około 19. 

Na pierwsze danie papież zamawia na przemian ryż lub makaron, zawsze „in bianco”, czyli bez żadnego sosu lub przyprawy. Na stole często gości specjalny makaron garganelli. To krótkie, ręcznie zwijane rurki z ciasta makaronowego. Garganelli mają charakterystycznym żłobienie. Powstaje ono podczas wałkowania rurek drewnianym garganelli, czyli  „grzebieniem”. Ten rodzaj makaronu pochodzi z regionu Emilia Romania. 

Na drugie danie papież Franciszek je ryby lub białe mięso (wbrew niektórym głosom nie jest więc wegetarianinem). Rzadko je słodycze. Bywa że na zakończenie obiadu, który zaczyna się o godzinie trzynastej (kolacja o dwudziestej) prosi o jogurt. Jest wielkim miłośnikiem warzyw i owoców, które pochodzą z gospodarstwa rolnego w podrzymskiej rezydencji w Castel Gandolfo.

Papież z Argentyny najbardziej lubi kończyć obiad deserem znanym w jego rodzinnym kraju jako - dulce de leche, czyli puddingiem z mleka, jajek, wanilii i czasem owoców oraz kawą.