Ciasto pomarańczowe - pyszny placek bez pieczenia
To ciasto pomarańczowe przygotujesz bardzo szybko. Jest łatwe, pyszne i nie trzeba go piec. Wystarczy nieco cierpliwości, by masa stężała w lodówce.
Ciasto pomarańczowe kusi intensywnym cytrusowym aromatem, słodyczą miodu i delikatną, aksamitną teksturą masy.
Aby przygotować ciasto pomarańczowe potrzebujemy:
150 g herbatników
1 pomarańcza
2 jajka
pół szklanki miodu
3 łyżki likieru pomarańczowego
Herbatniki pokruszyć, wysypać na formę do ciasta i polać likierem.
Pomarańczę wyszorować i sparzyć, zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok.
Sok, skórkę, jajka i miód dokładnie wymieszać w garnku, podgrzewać aż masa zgęstnieje.
Następnie odstawić, a gdy ostygnie dodać masło i dokładnie zmiksować.
Masę wylać na herbatniki, wstawić na 3 godziny do lodówki.