Ciasteczka na imprezę - 2 przepisy na łatwe ciasteczka
Małe ciasteczka, na jeden kęs, są idealne na tłumne imprezy, wieczorki z tańcami, czy stojące przyjęcia. Przygotowanie ich nie powinno nastręczać trudności. Potrzebny jest dobry przepis oraz tace i patery do wykładania złocistych pyszności.
Spis treści
Marcepanowe ptifurki
Składniki:
12 dag miękkiego masła
30 dag cukru
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
¼ łyżeczki ekstraktu migdałowego
50 dag mąki tortowej
1 łyżka proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli
¾ szklanki maślanki
białko z 6 jajek
2/3 szklanki przetartego przez sitko dżemu malinowego
220g miękkiej masy marcepanowej
Utrzeć masło z 25 dag cukru na miękką puszystą masę. Dodać ekstrakty i wymieszać składniki.
Do drugiej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól, a potem dodawać do maślanej masy na przemian sypkie składniki i maślankę
. Ubić białka na sztywno, stopniowo dodając cukier. Dodać 1/3 piany do ciasta, wymieszać, a następnie dodać resztę.
Natłuścić prostokątną formę o wymiarach 20 cm x 30 cm i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto do formy.
Piec 30 – 40 minut w temp. 175 st. Ostudzić ciasto w foremce. Następnie okroić je nożem i wyjąć ciągnąc za papier.
Posmarować ciasto dżemem malinowym.
Rozwałkować masę marcepanową na gr. 5-7 mm na wielkość formy. Przełożyć masę na ciasto z dżemem i przyciąć brzegi. Wygładzić marcepan.
Pokroić ciasto na kwadraty 3x3 cm.
Ciasteczka piaskowe
Składniki:
12,5 dag mąki
6 dag cukru
6 dag masła
1 żółtko
szczypta soli
Masło utrzeć z cukrem na puch, pod koniec dodać żółtko i sól.
Mąkę wsypać do miski, zrobić dołek, wyłożyć utartą masę. Szybko zagnieść, uformować kulę, włożyć na godzinę do lodówki.
Następnie ciasto rozwałkować na placek o grubości 1/2 cm. Wyciąć ciasteczka, ułożyć na blasze posmarowanej masłem. Posmarować rozmąconym żółtkiem.
Piec 10-12 minut.