Chrom - dlaczego jest niezbędny dla utrzymania zdrowia?
Chrom zyskał ogromną sławę, gdy ogłoszono, że pomaga w odchudzaniu. Powodem takiego doniesienia było obwieszczenie grupy uczonych amerykańskich, że pomaga on rozkładać tłuszcze. Sprawdź, jakie inne zastosowania prozdrowotne ma chrom.
Spis treści
Chrom - właściwości
Do potwierdzonych właściwości chromu zalicza się udział w rozkładzie białek, tłuszczów i węglowodanów. Jest tez ceniony za utrzymywanie na właściwym poziomie stężenia glukozy. Poza tym, zmniejsza ogólne stężenie cholesterolu we krwi, także cholesterolu LDL oraz trójglicerydów.
Chrom - sposób działania
Chrom uzupełnia działanie insuliny, czyli hormonu, który transportuje glukozę zawarta we krwi do wszystkich komórek organizmu, gdzie jest ona spalana i przekształcana w niezbędna organizmowi energie. Kiedy stężenie chromu utrzymuje się na właściwym poziomie, prawidłowe jest również stężenie insuliny i glukozy. Uważa się, że dostarczanie do organizmu chromu może być pomocne osobom, których organizm jest mało wrażliwy na insulinę. Jeżeli komórki organizmu słabo reagują na insulinę, trzustka wytwarza jej coraz więcej, aby utrzymać stężenie glukozy na poziomie wystarczającym na prawidłowe odżywienie komórek. Jeśli brakuje glukozy, komórki głodują. Gdy taki stan trwa długo, trzustka nie nadąża z wytwarzaniem insuliny i rozwija się cukrzyca typu 2. Dlatego tez chorym na cukrzycę i osobom z tzw. stanem przedcukrzycowym zaleca się suplementację chromu. Najwięcej kontrowersji budzi wpływ chromu na odchudzanie. W niektórych amerykańskich badaniach udało się dowieść, że duże dawki chromu sprzyjają zrzuceniu nadwagi, ale inne nie potwierdzają takiego działania. Przeciwnicy chromu twierdzą, że zmiana diety i aktywność fizyczna, niezależnie od tego, czy zażywa się chrom, czy też nie, zawsze przyniesie spadek wagi.
Chrom - nadmiar i niedobór
Nie ma precyzyjnych zaleceń określających dzienną dawkę chromu. Przyjmuje się jednak, że od 50 do 200 mikrogramów pierwiastka wystarcza, aby organizm prawidłowo funkcjonował. Niedobór chromu może być przyczyną stanów lękowych i rozchwianego metabolizmu aminokwasów. Wiadomo także, że przy braku chromu organizm źle gospodaruje glukozą, co może się przyczynić do rozwoju cukrzycy typu 2. W literaturze fachowej niewiele się mówi o przedawkowaniu chromu. Istnieją jednak obawy, że znaczny nadmiar chromu może ograniczać przyswajanie żelaza i cynku.
Chrom - naturalne źródła
Naturalnym źródłem chromu są zboża, ziemniaki, suszone śliwki, masło fistaszkowe, orzechy, owoce morza i drożdże piwne. Warto też wiedzieć, że chuda żywność zawiera zazwyczaj więcej pierwiastka niż tłusta. Preparaty zawierające chrom najlepiej zażywać podczas jedzenia lub popijać dużą ilością wody. Chrom lepiej się wchłania, gdy przyjmujemy go wraz z żywnością bogatą w witaminę C.