Chleb wiejski na maślance. Prosty przepis na chrupiące domowe pieczywo

2023-04-18 16:21

Nie ma to jak domowe pieczywo. Dzięki temu sprawdzonemu przepisowi upieczecie doskonały wiejski chleb z maślanką. Z wierzchu jest chrupiący, a w środku idealnie miękki. Oto łatwy przepis na chleb na maślance, który zaskoczy łatwością przygotowania i przepysznym smakiem.

chleb na maślance
Autor: Shutterstock Chleb wiejski na maślance jest pyszny i łatwy do zrobienia w domu.

Spis treści

  1. Jak zrobić chleb na maślance?
  2. Przepis na chleb na maślance
  3. Chleb na maślance – przepis krok po kroku

Jak zrobić chleb na maślance?

Pierwszym etapem jest wyrobienie ciasta z mąki pszennej z dodatkiem mąki żytniej pełnoziarnistej, świeżych drożdży, wody oraz tytułowej maślanki. Elastyczne ciasto powinno wyrastać w ciepłym miejscu bez przeciągów przez dwie godziny. Następnym krokiem jest uformowanie bochenka i umieszczenie go w koszyczku do ponownego wyrośnięcia. Chleb piecze się w żeliwnym garnku w piekarniku w temperaturze 250 stopni C. Pierwszy kwadrans piecze się go pod przykryciem, a półgodziny bez pokrywki. Po wyjęciu z piekarnika chleb należy odstawić, aby całkowicie ostygł.

Przepis na chleb na maślance

  • To łatwy przepis na pyszny wiejski chleb, który bez problemu każdy upiecze w domu.
  • Wyrobienie ciasta nie zajmuje wiele czasu. Trzeba jednak pamiętać, że w sumie chleb wyrasta ponad trzy godziny. To chleb na drożdżach, więc potrzebuje czasu.
  • Na liście składników znalazło się pięć produktów plus sól. Wszystkie składniki są niedrogie i można je kupić w wielu sklepach.
  • Wszystkie składniki do chleba powinny mieć temperaturę pokojową. Trzeba pamiętać, aby wcześniej wyjąć je z lodówki.
  • Ciasto można wyrobić ręcznie lub użyć robota planetarnego, który przyspieszy i ułatwi pracę.

Chleb na maślance – przepis krok po kroku

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej typ 750
  • 300 ml maślanki
  • 150 ml wody
  • 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 10 g drożdży
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

1. Do miski przełożyć pokruszone drożdże. Wlać maślankę i wodę, a następnie wymieszać. Wsypać obie mąki i sól. Wymieszać do połączenia składników.

2. Ciasto przełożyć na blat posypaną mąką i wyrabiać przez 5 minut. Ciasto powinno być elastyczne i nieklejące. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.

3. Ciasto przełożyć na blat i uformować bochenek. Przełożyć go do koszyczka lub miski, ponownie przykryć ściereczką i odstawić na 90 minut.

4. Do piekarnika wstawić żeliwny garnek i rozgrzać do 250 stopni C.

5. Wyrośnięty bochenek ostrożnie przełożyć do rozgrzanego żeliwnego garnka, wierzch naciąć w kilku miejscach i przykryć pokrywką. Wstawić do piekarnika i piec pod przykryciem 15 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec 30 minut.

6. Wyjąć i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Jak zrobić domowy chleb - przepis z Focaccia Ristorante