Chleb wiejski na maślance. Prosty przepis na chrupiące domowe pieczywo
Nie ma to jak domowe pieczywo. Dzięki temu sprawdzonemu przepisowi upieczecie doskonały wiejski chleb z maślanką. Z wierzchu jest chrupiący, a w środku idealnie miękki. Oto łatwy przepis na chleb na maślance, który zaskoczy łatwością przygotowania i przepysznym smakiem.
Spis treści
Jak zrobić chleb na maślance?
Pierwszym etapem jest wyrobienie ciasta z mąki pszennej z dodatkiem mąki żytniej pełnoziarnistej, świeżych drożdży, wody oraz tytułowej maślanki. Elastyczne ciasto powinno wyrastać w ciepłym miejscu bez przeciągów przez dwie godziny. Następnym krokiem jest uformowanie bochenka i umieszczenie go w koszyczku do ponownego wyrośnięcia. Chleb piecze się w żeliwnym garnku w piekarniku w temperaturze 250 stopni C. Pierwszy kwadrans piecze się go pod przykryciem, a półgodziny bez pokrywki. Po wyjęciu z piekarnika chleb należy odstawić, aby całkowicie ostygł.
Przepis na chleb na maślance
- To łatwy przepis na pyszny wiejski chleb, który bez problemu każdy upiecze w domu.
- Wyrobienie ciasta nie zajmuje wiele czasu. Trzeba jednak pamiętać, że w sumie chleb wyrasta ponad trzy godziny. To chleb na drożdżach, więc potrzebuje czasu.
- Na liście składników znalazło się pięć produktów plus sól. Wszystkie składniki są niedrogie i można je kupić w wielu sklepach.
- Wszystkie składniki do chleba powinny mieć temperaturę pokojową. Trzeba pamiętać, aby wcześniej wyjąć je z lodówki.
- Ciasto można wyrobić ręcznie lub użyć robota planetarnego, który przyspieszy i ułatwi pracę.
Chleb na maślance – przepis krok po kroku
Składniki:
- 600 g mąki pszennej typ 750
- 300 ml maślanki
- 150 ml wody
- 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 10 g drożdży
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
1. Do miski przełożyć pokruszone drożdże. Wlać maślankę i wodę, a następnie wymieszać. Wsypać obie mąki i sól. Wymieszać do połączenia składników.
2. Ciasto przełożyć na blat posypaną mąką i wyrabiać przez 5 minut. Ciasto powinno być elastyczne i nieklejące. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
3. Ciasto przełożyć na blat i uformować bochenek. Przełożyć go do koszyczka lub miski, ponownie przykryć ściereczką i odstawić na 90 minut.
4. Do piekarnika wstawić żeliwny garnek i rozgrzać do 250 stopni C.
5. Wyrośnięty bochenek ostrożnie przełożyć do rozgrzanego żeliwnego garnka, wierzch naciąć w kilku miejscach i przykryć pokrywką. Wstawić do piekarnika i piec pod przykryciem 15 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec 30 minut.
6. Wyjąć i odstawić do całkowitego ostygnięcia.