Cebularze, tartaletki i koreczki: przekąski na piknik

2017-06-28 17:44

Podajemy 3 przepisy na przekąski na piknik: cebularze, tartaletki i koreczki z kabanosem. Idealne na majówkę, długie wiosenne i letnie weekendy, krótkie pikniki pod gruszą oraz jako wałówka na wycieczki piesze i rowerowe.

Przekąski na piknik: cebularze, tartaletki i koreczki
Autor: Shutterstock Przekąski na piknik: cebularze, tartaletki i koreczki

Spis treści

  1. Cebularze — przepis nie tylko na majówkę
  2. Tartaletki szpinakowe — przepis
  3. Koreczki z kabanosami — przepis
  4. ZOBACZ WIDEO z przepisem na cebularze

Cebularze — przepis nie tylko na majówkę

Składniki:

  • 5 dag drożdży, 

  • 1 łyżka cukru, 

  • 1 szklanka mleka, 

  • 1 jajko, 

  • 0,5 kg mąki pszennej, 

  • 1 łyżeczka soli, 

  • 5 dag margaryny, 

  • 3 łyżki oleju, 

  • 1 kg cebuli

Sposób przygotowania:

Podgrzać mleko. W 0,5 szklanki ciepłego mleka rozkruszyć drożdże, dodać cukier i dwie łyżki mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Rozpuścić margarynę i dodać pozostałe mleko. Mąkę wsypać do miski, dodać wyrośnięty rozczyn, ciepłe mleko z margaryną, sól, oraz jajko roztrzepane za pomocą widelca (zostawić ok. 1 łyżki jajka do posmarowania ciasta.) Ciasto zagnieść, jak na makaron, w razie potrzeby dosypać mąki. Odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Obraną cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na oleju na złoty kolor. Przyprawić solą i pieprzem.

Gdy już ciasto podwoi swą objętość uformować owalne placki. Posmarować jajkiem, a następnie nałożyć wcześniej przygotowaną i przestudzoną cebulę. Cebularze ułożyć na blaszce posmarowanej olejem. Odstawić na chwilę, aby podrosły (ok 10 min. ). Wstawić do piekarnika i piec w temp. 180 st. przez 30 min., aż się zrumienią.

Tartaletki szpinakowe — przepis

Składniki:

  • 25 dag mąki, 

  • 12 dag masła, 

  • łyżeczka soli,

  • tłuszcz do foremek, 

  • opakowanie mrożonego szpinaku, 

  • 15 dag sera rokpol, 

  • 15 dag startego żółtego sera, 

  • szklanka mleka, 

  • 2 jajka, 

  • sól, 

  • pieprz

Sposób przygotowania:

Ciasto: mąkę z solą przesiać przez sito, dodać zimne masło, posiekać. Wlać 3 łyżki zimnej wody, szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą, wstawić na 30 minut do lodówki.

Foremki do tartaletek lekko natłuścić.

Ciasto rozwałkować, wyłożyć foremki. Przykryć folią aluminiową lub pergaminem, wypełnić ziarnami fasoli, piec 15 min w temp. 200 C. Ostudzić, zdjąć folię razem z fasolą.

Nadzienie: szpinak przygotować wg przepisu na opakowaniu. Jajka roztrzepać z mlekiem, wymieszać ze szpinakiem, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Rokpol pokroić w kostkę. Na tartaletki wyłożyć szpinak, posypać rokpolem i żółtym serem. Piec około 25 minut w temp. 200 C.

Koreczki z kabanosami — przepis

Składniki:

  • kabanosy, 

  • ser żółty, 

  • papryka, 

  • ogórek kiszony.

Sposób przygotowania:

Kabanosy i ogórki pokroić w cienkie kawałki. Ser i paprykę pokroić w kwadraty. Nakłuwać kolejno na wykałaczki zaczynając od sera: ogórek, paprykę i kabanos.

ZOBACZ WIDEO z przepisem na cebularze