Cebularze, tartaletki i koreczki: przekąski na piknik
Podajemy 3 przepisy na przekąski na piknik: cebularze, tartaletki i koreczki z kabanosem. Idealne na majówkę, długie wiosenne i letnie weekendy, krótkie pikniki pod gruszą oraz jako wałówka na wycieczki piesze i rowerowe.
Spis treści
- Cebularze — przepis nie tylko na majówkę
- Tartaletki szpinakowe — przepis
- Koreczki z kabanosami — przepis
- ZOBACZ WIDEO z przepisem na cebularze
Cebularze — przepis nie tylko na majówkę
Składniki:
-
5 dag drożdży,
-
1 łyżka cukru,
-
1 szklanka mleka,
-
1 jajko,
-
0,5 kg mąki pszennej,
-
1 łyżeczka soli,
-
5 dag margaryny,
-
3 łyżki oleju,
-
1 kg cebuli
Sposób przygotowania:
Podgrzać mleko. W 0,5 szklanki ciepłego mleka rozkruszyć drożdże, dodać cukier i dwie łyżki mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Rozpuścić margarynę i dodać pozostałe mleko. Mąkę wsypać do miski, dodać wyrośnięty rozczyn, ciepłe mleko z margaryną, sól, oraz jajko roztrzepane za pomocą widelca (zostawić ok. 1 łyżki jajka do posmarowania ciasta.) Ciasto zagnieść, jak na makaron, w razie potrzeby dosypać mąki. Odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Obraną cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na oleju na złoty kolor. Przyprawić solą i pieprzem.
Gdy już ciasto podwoi swą objętość uformować owalne placki. Posmarować jajkiem, a następnie nałożyć wcześniej przygotowaną i przestudzoną cebulę. Cebularze ułożyć na blaszce posmarowanej olejem. Odstawić na chwilę, aby podrosły (ok 10 min. ). Wstawić do piekarnika i piec w temp. 180 st. przez 30 min., aż się zrumienią.
Tartaletki szpinakowe — przepis
Składniki:
-
25 dag mąki,
-
12 dag masła,
-
łyżeczka soli,
-
tłuszcz do foremek,
-
opakowanie mrożonego szpinaku,
-
15 dag sera rokpol,
-
15 dag startego żółtego sera,
-
szklanka mleka,
-
2 jajka,
-
sól,
-
pieprz
Sposób przygotowania:
Ciasto: mąkę z solą przesiać przez sito, dodać zimne masło, posiekać. Wlać 3 łyżki zimnej wody, szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą, wstawić na 30 minut do lodówki.
Foremki do tartaletek lekko natłuścić.
Ciasto rozwałkować, wyłożyć foremki. Przykryć folią aluminiową lub pergaminem, wypełnić ziarnami fasoli, piec 15 min w temp. 200 C. Ostudzić, zdjąć folię razem z fasolą.
Nadzienie: szpinak przygotować wg przepisu na opakowaniu. Jajka roztrzepać z mlekiem, wymieszać ze szpinakiem, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Rokpol pokroić w kostkę. Na tartaletki wyłożyć szpinak, posypać rokpolem i żółtym serem. Piec około 25 minut w temp. 200 C.
Koreczki z kabanosami — przepis
Składniki:
-
kabanosy,
-
ser żółty,
-
papryka,
-
ogórek kiszony.
Sposób przygotowania:
Kabanosy i ogórki pokroić w cienkie kawałki. Ser i paprykę pokroić w kwadraty. Nakłuwać kolejno na wykałaczki zaczynając od sera: ogórek, paprykę i kabanos.