Brukselka pieczona z serem będzie królować na waszych stołach. Smak pozytywnie zaskakuje

2023-01-13 14:23

Brukselka pieczona z serem to danie, które pozytywnie zaskoczy smakiem nawet tych, którzy za brukselką nie przepadają. Lekko podsmażona, otulona ciągnącym się serem, doprawiona i podpieczona jest po prostu wyśmienita. A także zdrowa, bo brukselka, jak każde warzywo kapustne, to prawdziwa skarbnica witamin, błonnika i minerałów.

Brukselka pieczona z serem będzie królować na waszych stołach. Smak pozytywnie zaskakuje
Autor: Shutterstock Brukselka zapiekana z serem i bekonem może stanowić samomdzielne danie na lunch, obiad lub ciepłą kolację

Brukselka to dla wielu osób zmora dzieciństwa i nie tylko, Nie lubią jej i nie jadają, a szkoda, bo brukselka jest zdrowa, jak wszelkie warzywa kapustne, niskokaloryczna, a także może być bardzo smaczna. Jeśli nie lubisz gotowanej brukselki - bo ugotowana prawidłowo miewa naturalną goryczkę, a rozgotowana co prawda jej nie ma, ale jest rozgotowana, wypróbuj przepis na brukselkę zapiekaną z serem i boczkiem. Jest  bardzo sycąca a jej smak zadowala nawet brukselkowych  opozycjonistów.

Składniki:

5 plasterków boczku

3 łyżki masła

2 małe szalotki, posiekane

1 kg brukselki, poprzekrawanej na pół

sól

½ łyżeczki pieprzu cayenne

¾ szklanki gęstej śmietany

½ szklanki startego sera cheddar

½ szklanki rozdrobnionego sera Gruyere (można zastąpić innym łagodnym serem dojrzewającym, np. serem Bursztyn)

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Na rozgrzanej patelni usmaż pokrojony w paski lub kostkę bekon, aż się zrumieni.

Zdejmij z patelni i przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu.

Na tej samej patelni roztop masło i smaż posiekaną szalotkę przez około 2 minuty. Na patelnię dodaj brukselkę, pieprz cayenne i sól. Wymieszaj wszystko i smaż przez około 10 minut.

Przełóż zawartość patelni do naczynia żaroodpornego i dodaj gęstą śmietanę. Posyp całość startym serem i pokruszonym bekonem i piecz przez około 15 minut, aż sery się roztopią i zaczną bulgotać.

Zobacz nasze wideo i dowiedz się, dlaczego warto jeść kapustę

KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?

Zobacz galerię z innymi przepisami na brukselkę