Brukselka pieczona z serem będzie królować na waszych stołach. Smak pozytywnie zaskakuje
Brukselka pieczona z serem to danie, które pozytywnie zaskoczy smakiem nawet tych, którzy za brukselką nie przepadają. Lekko podsmażona, otulona ciągnącym się serem, doprawiona i podpieczona jest po prostu wyśmienita. A także zdrowa, bo brukselka, jak każde warzywo kapustne, to prawdziwa skarbnica witamin, błonnika i minerałów.
Brukselka to dla wielu osób zmora dzieciństwa i nie tylko, Nie lubią jej i nie jadają, a szkoda, bo brukselka jest zdrowa, jak wszelkie warzywa kapustne, niskokaloryczna, a także może być bardzo smaczna. Jeśli nie lubisz gotowanej brukselki - bo ugotowana prawidłowo miewa naturalną goryczkę, a rozgotowana co prawda jej nie ma, ale jest rozgotowana, wypróbuj przepis na brukselkę zapiekaną z serem i boczkiem. Jest bardzo sycąca a jej smak zadowala nawet brukselkowych opozycjonistów.
Składniki:
5 plasterków boczku
3 łyżki masła
2 małe szalotki, posiekane
1 kg brukselki, poprzekrawanej na pół
sól
½ łyżeczki pieprzu cayenne
¾ szklanki gęstej śmietany
½ szklanki startego sera cheddar
½ szklanki rozdrobnionego sera Gruyere (można zastąpić innym łagodnym serem dojrzewającym, np. serem Bursztyn)
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Na rozgrzanej patelni usmaż pokrojony w paski lub kostkę bekon, aż się zrumieni.
Zdejmij z patelni i przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Na tej samej patelni roztop masło i smaż posiekaną szalotkę przez około 2 minuty. Na patelnię dodaj brukselkę, pieprz cayenne i sól. Wymieszaj wszystko i smaż przez około 10 minut.
Przełóż zawartość patelni do naczynia żaroodpornego i dodaj gęstą śmietanę. Posyp całość startym serem i pokruszonym bekonem i piecz przez około 15 minut, aż sery się roztopią i zaczną bulgotać.
Zobacz nasze wideo i dowiedz się, dlaczego warto jeść kapustę
Zobacz galerię z innymi przepisami na brukselkę