Błyskawiczny bufet imprezowy PRZEPISY z listą zakupów [WIDEO]
Zapowiada się u ciebie improwizowana domówka, a ty nie wiesz, co podać gościom? Bez paniki – mamy dla ciebie kilka pomysłów, z których łatwo i szybko skomponujesz efektowny bufet.
Spis treści
- Imprezowy bufet – lista zakupów
- Sylwestrowy bufet – przepisy
- Sałatka z paluszków rybnych
- Mini-roladki
- Tartinki
- Jajeczne kąski
Skrzyknęliście się w ostatniej chwili na wspólną imprezę, a ponieważ tylko ty masz wolną chatę, okazało się, że odbędzie się ona u ciebie. Ustalacie, że impreza będzie składkowa – ktoś ma jeszcze wigilijną kapustę z grzybami, ktoś przyniesie ciasto, ktoś butelkę wina... Ale ty jako gospodarz poczuwasz się do obowiązku przygotowania przynajmniej kilku półmisków, by na początek było coś „na ząb” i aby stół w salonie prezentował się efektownie. Jeśli masz godzinkę czasu plus pół godziny na wizytę w najbliższym markecie, by kupić brakujące produkty, może ci się udać skomponować profesjonalny imprezowy bufet z zakąskami.
Imprezowy bufet – lista zakupów
Poniższa lista jest tylko sugestią – jeśli np. nie znajdziesz pumpernikla w krążkach, możesz kupić zwykły i pokroić na mniejsze kawałki, jeśli nie znajdziesz świeżej papryki - kup konserwową lub konserwowe ogórki itd. Zakładamy, że sól i pieprz każdy ma w domu.
paczka makaronu ryżowego nitki
paczka paluszków rybnych w zalewie
pasta rybna (najlepiej w tubie) – np. z łososia, makreli
paczka łososia wędzonego w plastrach
kilka plastrów szynki
słoik dobrego pasztetu
opakowanie kremowego twarożku z chrzanem (np. Almette)
opakowanie kremowego twarożku z ziołami lub czosnkiem
mały słoik majonezu
paczka jajeczek przepiórczych (lub 10 kurzych)
słoiczek ikry (opcjonalnie)
paczka krakersów (mogą być cebulowe)
paczka pumpernikla w krążkach
pęczek rzodkiewek lub świeża papryka
pęczek natki pietruszki, ew. pęczek koperku
jogurt bałkański
cytryna
pomidorki koktajlowe do dekoracji (opcjonalnie)
kawałek żółtego sera
kilka kabanosów
drewniane wykałaczki lub szpadki do koreczków
Sylwestrowy bufet – przepisy
Sałatka z paluszków rybnych
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przelej zimną wodą i odcedź – zajmie ci to kilka minut. Paluszki rybne odcedź i pokrój w plasterki. Rzodkiewki (lub paprykę) umyj, pokrój w plasterki lub kosteczkę (kawałek papryki odłóż), wraz z paluszkami dodaj do makaronu. Z kilku łyżek majonezu, jogurtu, łyżki posiekanej natki i koperku zmieszaj dressing, polej sałatkę, wymieszaj, ewentualnie przypraw solą i pieprzem. Udekoruj listkami natki.
Mini-roladki
Cytrynę obierz ze skórki, pokrój w cienkie plasterki, a część plasterków na ćwiartki.Plastry łososia posmaruj twarożkiem chrzanowym, zwiń w małe roladki, zepnij wykałaczkami lub szpadkami.Plastry szynki (jeśli są duże, przekrój je na pół) posmaruj twarożkiem ziołowym lub czosnkowym, zwiń i zepnij. Roladki ułóż na półmisku, udekoruj natką, koperkiem, plasterkami cytryny, ew. pomidorkami.
Tartinki
Krakersy posmaruj pasztetem, udekoruj kawałeczkami świeżej papryki i listkami natki. Na krążki pumpernikla wyciśnij kleksy z pasty rybnej, udekoruj kawałeczkami cytryny i gałązkami koperku.
Jajeczne kąski
Jajka przepiórcze lub kurze ugotuj na twardo (przepiórcze wystarczy gotować 4-5 minut), ostudź w zimnej wodzie, obierz ze skorupek, przekrój na pół. Rozłóż na półmisku. Na połówkach jajek rozłóż po odrobinie ikry lub pasty rybnej, każdą udekoruj kleksem majonezu i listkiem zieleniny lub kawałkiem papryki.
Tym sposobem wyczarowałeś kilka półmisków z drobnymi przekąskami "na jeden kęs"oraz sałatkę. Żółty ser i kabanosy mogą posłużyć jako baza do koreczków z pomidorkami czy ogórkami. Nie zapomnij o umieszczeniu na stole serwetek, stosiku czystych talerzyków oraz sztućców. Smacznego i dobrej zabawy!
Sprawdź także:Sałatka z kozim serem, Paella z owocami morza oraz Koktajl krewetkowy