Koktajl krewetkowy: wykwintna propozycja na sylwestra

Koktajl krewetkowy: wykwintna propozycja na sylwestra

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Koktajl można ozdobić koperkiem i pomidorkami koktajlowymi.

Ocena: 4,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Koktajl uwodzi świeżością, lekkością i prostotą. Danie jest łatwe do przygotowania i na pewno zrobi duże wrażenie wśród sylwestrowych gości.

Sprawdź także:Sałatka z kozim serem, Paella z owocami morza oraz Zielone masło z Cypru

Składniki

  • 6 mrożonych krewetek królewskich

  • 2 łyżki oliwek

  • 2 cykorie

  • cytryna lub limonka

  • 3 łyżki majonezu

  • 2 łyżki whisky

  • łyżka keczupu

  • słodka i ostra mielona papryka

  • mały ząbek czosnku

  • cukier, sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Majonez wymieszaj z keczupem, whisky, przyprawami i wyciśniętym czosnkiem, wstaw na 2–3 godziny do lodówki.

  • Krewetki włóż do wrzącej wody na 3 minuty, osącz, wystudź i skrop sokiem z cytryny.

  • W dwóch pucharkach poukładaj listki cykorii, oliwki i krewetki. Zalej sosem, można podawać z cząstką cytryny.

Ocena: 4,5