Szwajcarskie SCHENKELI: karnawałowe ciasteczka smażone w głębokim tłuszczu
Koktajl krewetkowy: wykwintna propozycja na sylwestra

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Koktajl można ozdobić koperkiem i pomidorkami koktajlowymi.
Ocena: 4,0
Poziom: ŚREDNI
Czas: 20 MINUT
Porcja dla: 2 OSÓB
Koktajl uwodzi świeżością, lekkością i prostotą. Danie jest łatwe do przygotowania i na pewno zrobi duże wrażenie wśród sylwestrowych gości.
Sprawdź także:Sałatka z kozim serem, Paella z owocami morza oraz Zielone masło z Cypru
Składniki
6 mrożonych krewetek królewskich
2 łyżki oliwek
2 cykorie
cytryna lub limonka
3 łyżki majonezu
2 łyżki whisky
łyżka keczupu
słodka i ostra mielona papryka
mały ząbek czosnku
cukier, sól, pieprz
Przygotowanie krok po kroku:
Majonez wymieszaj z keczupem, whisky, przyprawami i wyciśniętym czosnkiem, wstaw na 2–3 godziny do lodówki.
Krewetki włóż do wrzącej wody na 3 minuty, osącz, wystudź i skrop sokiem z cytryny.
W dwóch pucharkach poukładaj listki cykorii, oliwki i krewetki. Zalej sosem, można podawać z cząstką cytryny.