Biszkopt bezglutenowy. 3 niezawodne przepisy na udane ciasto bez glutenu
Biszkopt bezglutenowy to dobry pomysł na słodki wypiek, który mogą jeść osoby z nietolerancją pokarmową, alergiami oraz zmagające się z celiakią. Przepisy nie są skomplikowane, a składniki można kupić w większości sklepów spożywczych. Jak więc zrobić dobry biszkopt bezglutenowy? Przedstawiamy trzy łatwe przepisy.
Spis treści
- Biszkopt bezglutenowy – składniki
- Jak przygotować bezglutenowy biszkopt?
- Z czym podawać biszkopt bezglutenowy?
- Przepis na biszkopt bezglutenowy
- Przepis na biszkopt bezglutenowy bez jajek
- Przepis na biszkopt bezglutenowy czekoladowy
Biszkopt bezglutenowy – składniki
Ten rodzaj biszkoptu można zrobić z różnych składników, które nie zawierają glutenu. Podczas wizyty w sklepie trzeba jednak zwrócić uwagę na skład produktów i unikać artykułów ze śladowymi ilościami glutenu. Do przygotowania ciasta wykorzystuje się mąkę ryżową, kukurydzianą i ziemniaczaną. Wśród składników znajduje się kakao, olej, cukier i jajka, które można zastąpić aquafabą, czyli zalewą z ciecierzycy.
Jak przygotować bezglutenowy biszkopt?
Upieczenie biszkoptu, w którego składzie używa się produktów bez glutenu, zależy od wybranego przepisu. Na początek można wybrać jeden z trzech łatwych przepisów na:
- biszkopt bezglutenowy podstawowy
- biszkopt bezglutenowy czekoladowy
- biszkopt bezglutenowy bez jajek
Z czym podawać biszkopt bezglutenowy?
Ten rodzaj słodkiego wypieku serwuje się tak samo jak tradycyjne ciasto. To pyszny pomysł na zdrowy deser, który sprawdzi się na różne okazje i święta. Biszkopt można wykorzystać do przygotowania włoskiego tiramisu. Upieczone i ostudzone ciasto można pokroić na blaty i zrobić obłędny tort lub ciasto przekładane dżemem lub kremem.
Przepis na biszkopt bezglutenowy
Czas przygotowania: 50 minut
Tortownica o średnicy 22 cm
Składniki
- 5 jajek
- 150 g mąki bezglutenowej
- 140 g drobnego cukru
- 15 g mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
Przygotowanie
1. Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę.
2. Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia.
3. Do miski wbić jajka i wsypać cukier. Ubić na jednolitą i puszystą masę. Stopniowo dodawać suche składniki i wlać olej. Delikatnie mieszać łyżką do połączenia składników.
4. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec około 40 minut do suchego patyczka.
5. Po wyjęciu upuścić formę na blat. Odstawić do ostygnięcia.
Przepis na biszkopt bezglutenowy bez jajek
Czas przygotowania: 60 minut
Tortownica o średnicy 22 cm
Składniki
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1 szklanka cukru pudru
- 220 ml schłodzonej aquafaby (zalewy z ciecierzycy)
- 10 ml octu jabłkowego
- 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- szczypta soli
Przygotowanie
1. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia.
2. Do aquafaby wlać ocet i wsypać szczyptę soli. Ubijać na wysokich obrotach około 10 minut, aż powstanie sztywna piana. Cały czas ubijając, stopniowo dodawać cukier puder oraz aromat waniliowy.
3. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i od razu obniżyć temperaturę do 180 stopni C. Piec około 50 minut do suchego patyczka.
4. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
Przepis na biszkopt bezglutenowy czekoladowy
Czas przygotowania: 40 minut
Tortownica o średnicy 24 cm
Składniki
- 1/2 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mąki ryżowej
- 1/3 szklanki kakao
- 4 jaja
- 3 żółtka
Przygotowanie
1. Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę.
2. Mąkę przesiać z kakao.
3. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając, stopniowo dodawać cukier. Kiedy piana stanie się błyszcząca, dodawać po jednym żółtku i miksować do połączenia.
4. Stopniowo dodawać mąkę z kakao i miksować na najniższych obrotach.
5. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec około 25 minut do suchego patyczka.
6. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.