Bigos - 9 sprawdzonych przepisów na bigos, zawsze pod ręką
Bigos to jedno z tych dań, których przygotowaniem rządzi tradycja. Gdy już zabierzemy się za jego gotowanie, chcemy by smakował jak u mamy czy babci. Jednak czasem nie mamy przepisu na bigos jak z rodzinnego domu, a czasem chcemy po prostu odmiany. Jeśli nie wiecie, jak ugotować wspaniały, pachnący bigos - pomożemy!
Spis treści
- Bigos - co warto o nim wiedzieć?
- Jakie przyprawy stosować do bigosu?
- Zobacz naszą galerię zdjęć z przepisami!
Bigos - co warto o nim wiedzieć?
Bigos to tradycyjne polskie danie przygotowywane z kapusty z dodatkiem mięsa. I to właściwie tyle, jeśli chodzi o pewniki na temat bigosu. Dalej zaczynają się niuanse. Są zwolennicy przygotowywania bigosu wyłącznie z kapusty kiszonej, tacy, którzy używają mieszaniny kapusty świeżej oraz kiszonej oraz ci, którzy przygotowują bigos wyłącznie z kapusty słodkiej.
Również w kwestii mięsnych dodatków do bigosu wersje znacznie się różnią - są tacy, którzy dodają do kapusty surowe mięsa rozmaitych rodzajów, jest frakcja dodająca mięsa pieczone i wędliny, jest też odłam dodający wyłącznie wędliny.
W większości domów dodaje się do bigosu obgotowane grzyby suszone, które nadają mu piękny kolor, aromat i przede wszystkim - smak.
Według niektórych przepisów w bigosie powinny wylądować niektóre warzywa - zwłaszcza marchewka i cebula, inne proponują dodatek przecieru pomidorowego.
Dodatki, które na pewno korzystnie wpływają na smak bigosu to słodkie rodzynki, suszone lub wędzone śliwki, powidła śliwkowe, wino czerwone. Z mojego doświadczenia wynika, że można je dodać prawie wszystkie (wybrałabym tylko albo śliwki suszone albo powidła) i bigos na tym tylko zyska
Jakie przyprawy stosować do bigosu?
Według mnie (i większości przepisów) konieczny jest w bigosie liść laurowy, ziele angielskie, owoce jałowca, majeranek i (fakultatywnie) kminek. Pieprz oczywiście podniesie smak bigosu, podobnie jak odrobina cukru dodana do kiszonej kapusty. Za to na pewno podczas gotowania bigosu trzeba uważać z solą. Gdy dodajemy do niego grzyby ugotowane w osolonej wodzie, słone wędliny, nie zapominając o słonej kapuście, poczekajmy z soleniem, aż smaki się przegryzą. Może się okazać, że nie ma potrzeby dosalania bigosu.
Miłośnicy bigosu - oto 9 sprawdzonych przepisów na bigos - z rozmaitymi dodatkami, w wersjach bogatszych i uboższych. Znajdźcie wśród niech swój ulubiony!