Białe truskawki? Pineberries dostępne w Polsce
Gdy wśród truskawek na straganie zauważymy białe owoce - warto ich spróbować! To pewna nowość – Pineberries, czyli białe truskawki. To nowy smak w truskawkowej krainie, mają białą skórkę i czerwone pestki, są mniejsze od znanych nam truskawek i smakują jak ananasy.
Spis treści
Czy truskawki muszą być tylko czerwone? Niech was nie zdziwi na bazarowych stoiskach widok białych odmian truskawek, które przywędrowały do nas z z Ameryki Południowej. Dojrzałe truskawki odmiany Pineberries mają biały kolor i czerwone pestki.
Białe TRUSKAWKI: pochodzenie
Białe truskawki nazywane są pineberries od ang. „pine” = ananas, „berry” = jagoda. Truskawki należą do owoców jagodowych, stąd też ich angielska nazwa „strawberry”.
Owoce truskawek odmiany Pineberries są trochę mniejsze od tradycyjnych. Białe truskawki powstały w wyniku naturalnego skrzyżowania dwóch gatunków roślin: Fragaria chiloensis, Fragaria virginiana. Są znacznie mniejsze niż tradycyjne owoce, mają około 15-23 mm wielkości. Są niezwykle słodkie i w smaku faktycznie przypominają ananasa.
Sadzonki białych truskawek są już dostępne na polskim rynku ogrodniczym. Warto je posadzić, bo są odporne na warunki atmosferyczne panujące w Polsce i dobrze się udają. Zbiór pineberries zaczyna się w czerwcu.
Białe TRUSKAWKI: smaczne? Zastosowania kulinarne
Białe truskawki to nowy owoc w naszej diecie, który może stać się niepowtarzalnym dodatkiem do deserów - ze względu na ananasowy smak. Truskawki można uważać za dojrzałe i mają odpowiedni smak dopiero wtedy, gdy są rzeczywiście białe, a ich ich ziarenka ognistoczerwone.
Pineberries uwielbiane są przez dzieci ze względu na swój słodki, niepowtarzalny smak. Mają też duże walory dekoracyjne, które warto wykorzystać podczas przyrządzania truskawkowych dań słodkich i wytrawnych. Zachęcamy do wypróbowania Pineberries w kuchni!