Beszamel poleca „Grzyby”. Dlaczego warto kupić tę książkę? [WIDEO]
Smakiem grzybów możemy się cieszyć nie tylko w sezonie, lecz przez cały rok. Potrawy z suszonych podgrzybków, kiszonych maślaków czy mrożonych kurek z apetytem spałaszujemy podczas zimowych i wiosennych miesięcy. A marynowane prawdziwki będą świetnym dodatkiem do wielu dań na ciepło i zimno.
Smakiem grzybów możemy się cieszyć nie tylko w sezonie, lecz przez cały rok. Potrawy z suszonych podgrzybków, kiszonych maślaków czy mrożonych kurek z apetytem spałaszujemy podczas zimowych i wiosennych miesięcy. A marynowane prawdziwki będą świetnym dodatkiem do wielu dań na ciepło i zimno.
I mamy jeszcze pieczarki (białe i brązowe), boczniaki oraz azjatyckie grzybki mun i shitake – dostępne w supermarketach przez cały rok. W naszym poradniku kulinarnym informujemy, jak zbierać grzyby, na co uważać podczas ich zbierania i jak odróżnić na przykład trującego muchomora sromotnikowego od smacznej czubajki kani (tzw. groźne sobowtóry, a jest ich więcej).
Radzimy, jak grzyby gotować, dusić, mrozić, suszyć, kisić i marynować. Podpowiadamy, co robić, żeby grzyby nie zaszkodziły oraz jak sobie radzić z zatruciami, gdy zjemy ich za dużo, nieodpowiednio przerobimy lub popijemy alkoholem. Piszemy, jak grzyby doprawiać i z czym podawać.W książce nie zabrakło również przepisów na smaczne i zdrowe dania z grzybów. W sumie 80 przepisów do wykorzystania zarówno na co dzień, jak i na wykwintne przyjęcia.
Polecamy przepisy:
Quiche z grzybów, szynki i parmezanem
Boczniaki, jajka, fasola i szpinak
Książkę „Grzyby” kupisz na stronie www.sklep.grupazpr.pl oraz w kioskach i salonikach prasowych.