Karczma Polany to prawdziwa góralska restauracja w Kościelisku, 6 km od Zakopanego. Po Kuchennych Rewolucjach Magdy Gessler czaruje górskimi smakami i aromatami górskich ziół. Jak zrobić baraninę w dzikich ziołach z sosem śmietanowym - sztandarowe danie Karczmy Polany?
Baranina w dzikich ziołach w sosie śmietanowym: przepis Magdy Gessler
Żeby przygotować baraninę w dzikich ziołach w sosie śmietanowym musisz mieć jagnięcinę albo baraninę (udziec barani) i dużo przypraw. Do zalewy potrzebna będzie: woda, ocet winny, olej, oraz przyprawy: liście laurowe, tymianek, czosnek suszony, mięta, cebula opalona. Zalewy nie solimy. Zalewę gotujemy i odstawiamy do schłodzenia.
Mięso nacieramy miętą - Magda Gessler radzi, aby wetrzeć w nie miętę tak, jak krem w skórę. Polewamy je marynatą, dodajemy sól, pieprz i cząber - według Magdy Gessler bez cząbru góralska kuchnia nie istnieje! Mięso należy marynować minimum 12 godzin! Pieczemy i pod koniec pieczenia do wytworzonego sosu dodajemy śmietanę.