Baranina w dzikich ziołach z sosem śmietanowym: przepis z Karczmy Polany w Kościelisku inspirowany przez Magdę Gessler

2016-08-23 11:28

Baranina w dzikich ziołach z sosem śmietanowym Magdy Gessler to danie, które dosłownie powala - rewelacyjny smak mięsa i aromat tatrzańskich przypraw sprawiają, że danie rozpływa się w ustach! Karczma Polany u stóp Giewontu to kolejne miejsce na kulinarnej mapie Polski, które przeszło totalną metamorfozę za sprawą Magdy Gessler i jej KUCHENNYCH REWOLUCJI. 

Baranina w dzikich ziołach z sosem śmietanowym: przepis Magdy Gessler z Karczmy Polany w Kościelisku
Autor: Shutterstock Baranina w sosie śmietanowym z dzikimi ziołami to danie prawdziwie wykwintne, świąteczne

Karczma Polany to prawdziwa góralska restauracja w Kościelisku, 6 km od Zakopanego. Po Kuchennych Rewolucjach Magdy Gessler czaruje górskimi smakami i aromatami górskich ziół. Jak zrobić baraninę w dzikich ziołach z sosem śmietanowym - sztandarowe danie Karczmy Polany?

Baranina w dzikich ziołach w sosie śmietanowym: przepis Magdy Gessler

Żeby przygotować baraninę w dzikich ziołach w sosie śmietanowym musisz mieć jagnięcinę albo baraninę (udziec barani) i dużo przypraw. Do zalewy potrzebna będzie: woda, ocet winny, olej, oraz przyprawy: liście laurowe, tymianek, czosnek suszony, mięta, cebula opalona. Zalewy nie solimy. Zalewę gotujemy i odstawiamy do schłodzenia.

Mięso nacieramy miętą - Magda Gessler radzi, aby wetrzeć w nie miętę tak, jak krem w skórę. Polewamy je marynatą, dodajemy sól, pieprz i cząber - według Magdy Gessler bez cząbru góralska kuchnia nie istnieje! Mięso należy marynować minimum 12 godzin! Pieczemy i pod koniec pieczenia do wytworzonego sosu dodajemy śmietanę.