Baranina w dzikich ziołach z sosem śmietanowym: przepis z Karczmy Polany w Kościelisku inspirowany przez Magdę Gessler

2016-08-23 11:28

Baranina w dzikich ziołach z sosem śmietanowym Magdy Gessler to danie, które dosłownie powala - rewelacyjny smak mięsa i aromat tatrzańskich przypraw sprawiają, że danie rozpływa się w ustach! Karczma Polany u stóp Giewontu to kolejne miejsce na kulinarnej mapie Polski, które przeszło totalną metamorfozę za sprawą Magdy Gessler i jej KUCHENNYCH REWOLUCJI. 

Baranina w dzikich ziołach z sosem śmietanowym: przepis Magdy Gessler z Karczmy Polany w Kościelisku
Autor: Shutterstock Baranina w sosie śmietanowym z dzikimi ziołami to danie prawdziwie wykwintne, świąteczne

Karczma Polany to prawdziwa góralska restauracja w Kościelisku, 6 km od Zakopanego. Po Kuchennych Rewolucjach Magdy Gessler czaruje górskimi smakami i aromatami górskich ziół. Jak zrobić baraninę w dzikich ziołach z sosem śmietanowym - sztandarowe danie Karczmy Polany?

Baranina w dzikich ziołach w sosie śmietanowym: przepis Magdy Gessler

Żeby przygotować baraninę w dzikich ziołach w sosie śmietanowym musisz mieć jagnięcinę albo baraninę (udziec barani) i dużo przypraw. Do zalewy potrzebna będzie: woda, ocet winny, olej, oraz przyprawy: liście laurowe, tymianek, czosnek suszony, mięta, cebula opalona. Zalewy nie solimy. Zalewę gotujemy i odstawiamy do schłodzenia.

Mięso nacieramy miętą - Magda Gessler radzi, aby wetrzeć w nie miętę tak, jak krem w skórę. Polewamy je marynatą, dodajemy sól, pieprz i cząber - według Magdy Gessler bez cząbru góralska kuchnia nie istnieje! Mięso należy marynować minimum 12 godzin! Pieczemy i pod koniec pieczenia do wytworzonego sosu dodajemy śmietanę.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE