Baranina: co można przyrządzić z baraniny? 3 przepisy na baraninę

2017-10-05 12:15

Mimo, że baranina nie jest tak popularna jak wołowina i wieprzowina, warto ją przyrządzać. Jest to mięso lekkostrawne, zawierające mało cholesterolu, smaczne, kruche i soczyste. Wypróbuj przepisy na baraninę po chińsku, comber barani i bitki z baraniny.

Baranina: co można przyrządzić z baraniny?3 przepisy na baraninę
Autor: thinkstockphotos.com Pieczona baranina to mięso chude i bardzo wartościowe - warto  ją jeść na ciepło i na zimno

Spis treści

  1. Baranina duszona po chińsku
  2. Comber barani pieczony
  3. Bitki z mięsa baraniego

Baranina duszona po chińsku

Składniki:

1/2 kg mięsa baraniego

2 łyżki wina ryżowego

1 łyżeczka posiekanego korzenia imbiru

2 ząbki posiekanego czosnku

25 dag fasolki szparagowej zielonej

2 łyżki sosu sojowego

cukier

1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Pokroić mięso w 3 – cm kostkę i wraz z imbirem i czosnkiem przesmażyć na oleju.

Następnie dodać wino oraz pozostałe przyprawy i tyle wody aby sos pokrył mięso. Zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem około 1,5 godziny.

Na pół godz. przed końcem dodać fasolkę. Danie jest gotowe, gdy sos prawie całkowicie wyparuje.

Comber barani pieczony

Składniki:

1,5 kg combru baraniego

2 łyżki smalcu,

2 łyżki maggi,

1 łyżka masła,

przyprawa do mięs,

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Comber opłukać, natrzeć solą, pieprzem i przyprawą do mięs i odstawić na dwie godziny, żeby mięso nabrało smaku.

Mięso przełożyć w rękaw do pieczenia wraz z masłem, smalcem i maggi, podlać delikatnie wodą i piec przez 1,5- 2 godziny w temp. 180- 200 stopni.

Na 15 minut przed zakończeniem pieczenia rozerwać rękaw.

Bitki z mięsa baraniego

Składniki:

40 dag baraniny z udźca bez kości

1/3 szkl. mąki pszennej

2 łyżki smalcu

1,5 wywaru warzywnego,

1 cebula

5 ząbków czosnku

1-2 łyżki papryki mielonej ostrej

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Mięso baranie umyć, osuszyć, pokroić na kotlety, lekko zbić tłuczkiem. Następnie obtoczyć w mące wymieszanej z mieloną papryką i obrumienić z obu stron na rozgrzanym smalcu, mięso przełożyć do rondla. Na tłuszczu w którym smażyło się mięso zeszklić drobno posiekany czosnek i cebulę. Wszystko przełożyć do rondla z mięsem, podlać wywarem i udusić do miękkości. Przyprawić do smaku solą ewentualnie pieprzem

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE