Baranina: co można przyrządzić z baraniny? 3 przepisy na baraninę
Mimo, że baranina nie jest tak popularna jak wołowina i wieprzowina, warto ją przyrządzać. Jest to mięso lekkostrawne, zawierające mało cholesterolu, smaczne, kruche i soczyste. Wypróbuj przepisy na baraninę po chińsku, comber barani i bitki z baraniny.
Spis treści
Baranina duszona po chińsku
Składniki:
1/2 kg mięsa baraniego
2 łyżki wina ryżowego
1 łyżeczka posiekanego korzenia imbiru
2 ząbki posiekanego czosnku
25 dag fasolki szparagowej zielonej
2 łyżki sosu sojowego
cukier
1 łyżka oleju
Sposób przygotowania:
Pokroić mięso w 3 – cm kostkę i wraz z imbirem i czosnkiem przesmażyć na oleju.
Następnie dodać wino oraz pozostałe przyprawy i tyle wody aby sos pokrył mięso. Zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem około 1,5 godziny.
Na pół godz. przed końcem dodać fasolkę. Danie jest gotowe, gdy sos prawie całkowicie wyparuje.
Comber barani pieczony
Składniki:
1,5 kg combru baraniego
2 łyżki smalcu,
2 łyżki maggi,
1 łyżka masła,
przyprawa do mięs,
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Comber opłukać, natrzeć solą, pieprzem i przyprawą do mięs i odstawić na dwie godziny, żeby mięso nabrało smaku.
Mięso przełożyć w rękaw do pieczenia wraz z masłem, smalcem i maggi, podlać delikatnie wodą i piec przez 1,5- 2 godziny w temp. 180- 200 stopni.
Na 15 minut przed zakończeniem pieczenia rozerwać rękaw.
Bitki z mięsa baraniego
Składniki:
40 dag baraniny z udźca bez kości
1/3 szkl. mąki pszennej
2 łyżki smalcu
1,5 wywaru warzywnego,
1 cebula
5 ząbków czosnku
1-2 łyżki papryki mielonej ostrej
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Mięso baranie umyć, osuszyć, pokroić na kotlety, lekko zbić tłuczkiem. Następnie obtoczyć w mące wymieszanej z mieloną papryką i obrumienić z obu stron na rozgrzanym smalcu, mięso przełożyć do rondla. Na tłuszczu w którym smażyło się mięso zeszklić drobno posiekany czosnek i cebulę. Wszystko przełożyć do rondla z mięsem, podlać wywarem i udusić do miękkości. Przyprawić do smaku solą ewentualnie pieprzem