Zwierzęta rzeźne poddawane są trzykrotnie badaniom weterynaryjnym. Dwa z nich przeprowadzane są za życia zwierząt - w punkcie skupu i przed ubojem. Trzecia kontrola odbywa się po uboju, ponieważ część chorób można rozpoznać po zbadaniu poszczególnych organów zwierzęcia.
Przeprowadza się badania mikrobiologiczne, makroskopowe, a przypadku trzody chlewnej i dziczyzny również badania na obecność włośni. Po przeprowadzeniu badań urzędowi lekarze weterynarii oznaczają mięso odpowiednią pieczęcią zawierającą weterynaryjny numer identyfikacyjny. Odciska się je w ściśle określonych miejscach niebieskim tuszem, niezmywalnym i niezawierającym trujących składników. Czasami znakuje się przez wypalenie stempla.
Oznaczenia na mięsie po badaniach
Mięso uznane do spożycia bez zastrzeżeń ma pieczęć okrągłą, mięso mniej wartościowe - okrągłą wpisaną w kwadrat, a niezdatne do spożycia ma pieczęć trójkątną. Mięso wieprzowe dodatkowo powinno mieć pieczątkę prostokątną z napisem "wolne od włośni".