Badanie żywności: jak rozpoznać, czy mięso było badane przez weterynarza?

2016-10-25 13:03

Kupując mięso, należy zwracać uwagę, czy było badane przez weterynarza. Chodzi o badania mikrobiologiczne, makroskopowe oraz na obecność włośni. Jak to sprawdzić?

Badanie żywności: jak rozpoznać, czy mięso było badane przez weterynarza?
Autor: thinkstockphotos.com Wieprzowina i dziczyzna musi być przebadana na obecność włośni

Zwierzęta rzeźne poddawane są trzykrotnie badaniom weterynaryjnym. Dwa z nich przeprowadzane są za życia zwierząt - w punkcie skupu i przed ubojem. Trzecia kontrola odbywa się po uboju, ponieważ część chorób można rozpoznać po zbadaniu poszczególnych organów zwierzęcia.

Przeprowadza się badania mikrobiologiczne, makroskopowe, a przypadku trzody chlewnej i dziczyzny również badania na obecność włośni. Po przeprowadzeniu badań urzędowi lekarze weterynarii oznaczają mięso odpowiednią pieczęcią zawierającą weterynaryjny numer identyfikacyjny. Odciska się je w ściśle określonych miejscach niebieskim tuszem, niezmywalnym i niezawierającym trujących składników. Czasami znakuje się przez wypalenie stempla.

Oznaczenia na mięsie po badaniach

Mięso uznane do spożycia bez zastrzeżeń ma pieczęć okrągłą, mięso mniej wartościowe - okrągłą wpisaną w kwadrat, a niezdatne do spożycia ma pieczęć trójkątną. Mięso wieprzowe dodatkowo powinno mieć pieczątkę prostokątną z napisem "wolne od włośni".