Arbuzowa sangria z ananasem: przepis na letni koktajl
Arbuzowa sangria z ananasem to przepis na orzeźwiający letni koktajl. Sangrię z arbuzem i ananasem można pić przez słomkę leniwie delektując się smakiem owoców.
Arbuzowa sangria z ananasem jest bardzo prosta w przygotowaniu. W tym przepisie należy użyć białego wina o wyraźnym słodkim smaku świeżych owoców. Czytajcie uważnie etykiety. Są na nich przydatne informacje na temat bukietu zapachowego i smakowego wina.
Letni koktajl z arbuza i ananasa podaje się w szklaneczkach ze słomkami. Warto zaopatrzyć się w słomki wielokrotnego użytku lub biodegradowalne. Te ostatnie są w ofercie większości sklepów spożywczych, nawet popularnych dyskontów.
Składniki na 4 porcje:
2 szklanki świeżego ananasa pokrojonego w kostkę
2 szklanki świeżego arbuza pokrojonego na kawałki
1 szklanka gazowanej lemoniady typu sprite
1 limonka pokrojona na cienkie plasterki
1 szklanka lodu
pół szklanki brandy
1 butelka białego wina słodkiego
Do dużego dzbanka wlać wino, brandy i lemoniadę. Zamieszać.
Dodać pokrojone owoce, wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Podawać w szklaneczkach ze słomką.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek