Afrodyzjaki - co jeść, aby miłość smakowała lepiej?

2016-10-06 17:25

Afrodyzjaki to stosowane od wieków produkty, których działanie zwiększa libido i wzmacnia potencję. Czy prawdą jest, że jedzenie ma wpływ nie tylko na nasz apetyt, ale również na sprawy sercowe?

Afrodyzjaki
Autor: Shutterstock Afrodyzjaki - przez żołądek do serca.

Afrodyzjaki - czym są

Nazwa afrodyzjaki nawiązuje do greckiej bogini miłości Afrodyty. Greckie słowo "Aphrodisia" oznacza przyjemność seksualną. Afrodyzjaki są to naturalne produkty, które podobno zwiększają popęd płciowy i potencję. Po spożyciu afrodyzjaków zwiększa się poziom hormonów płciowych.

Najpopularniejsze afrodyzjaki zawierają odpowiednie składniki mineralne i olejki, mające wpływ na naszą aktywność seksualną. Przykładowo takie działanie ma cynk, który zwiększa potencję. Źródłem cynku są głównie owoce morza, od dawna uważane za afrodyzjaki - małże, krewetki czy homary. Słynny kochanek wszechczasów Casanova spożywał codziennie owoce morza w dużych ilościach.

Podobne właściwości przypisuje się truskawkom, selerowi i marchewce. Za afrodyzjaki uważa się też wiele ziół i przypraw. Najsłynniejsze z nich to: lubczyk, szałwia, chili i żeńszeń. Oczywiście stosujemy je jako dodatki do napojów, drinków czy potraw przygotowanych na romantyczną kolację. Najsłynniejszy deser, który uznawany jest za afrodyzjak to czekolada z chili.