6 najlepszych ciast bez cukru
Lubimy poprawiać sobie nastrój ciastami. Choć niegdyś przekonywano nas, że cukier krzepi, to prawda jest taka, że nie jest to zdrowy produkt. W dodatku w dzisiejszych szalonych czasach – dość drogi. Dlatego mamy dla Was 6 sprawdzonych przepisów na pyszne i dietetyczne ciasta bez grama cukru.
Spis treści
Czym zastąpić sacharozę?
Przy sokach owocowych, warzywnych, owocowo-warzywnych możemy w ogóle zrezygnować z dosładzania – wystarczy przecież zawarta w owocach i warzywach naturalna fruktoza, która też jest cukrem. Po co jeszcze dosładzać sacharozą, czyli tzw. białym cukrem?
Do herbaty czy kawy można dobrać zamienniki białego cukru. Można je słodzić po prostu miodem, melasą, cukrem brzozowym (ksylitolem) czy kokosowym lub ekstraktem ze stewii. Będzie zdrowiej, ale na pewno nie taniej, choć np. cukier brzozowy uważa się za kilkunastokrotnie słodszy niż biały. Stewia jest nawet 600-krotnie słodsza od sacharozy, choć jej substancja słodząca nie ma nic wspólnego z żadną formą cukru.
Zobacz więcej:
Stewia – co można nią słodzić?
Co zamiast cukru? Naturalne i sztuczne środki słodzące – co powinieneś o nich wiedzieć?
Ciasta bez cukru
W większości przepisów na dietetyczne ciasta i desery oprócz innych substancji słodzących, takich jak miód, melasa czy borowiacki fjut (cyrop z buraka cukrowego – taką ma zarejestrowaną nazwę na Liście produktów tradycyjnych województwa kujawsko-pomorskiego), i tak dodaje się w małej ilości sam cukier.
My natomiast znaleźliśmy dla Was przepisy na ciasta i ciasteczka, w których nie ma grama cukru. Stanowią pyszną i zdrową przekąskę – spróbujcie sami.