Zasady feng-shui w kuchni. Na czym polega gotowanie według zasad feng-shui?
Gotowanie według zasad feng-shui nie jest wcale trudne. Chcesz przygotowywać tylko smaczne i zdrowe posiłki? Musisz więc zadbać nie tylko o odpowiednie składniki. Trzeba też wnieść do kuchni i do sposobów przyrządzania posiłków harmonię. To łatwe zadanie - jeśli zastosujesz się do kilku prostych zasad gotowania według feng shui.
Spis treści
Feng-shui - zasady ogólne
Człowiek i środowisko tworzą nierozerwalną całość. Tak uważają mieszkańcy Dalekiego Wschodu. I dbają o życie w harmonii z otaczającym światem. Są różne szkoły feng-shui, ale wspólnym elementem wszystkich są energia pasywna – YIN, oraz energia aktywna – YANG. Dzięki harmonii obu, możemy być zdrowi i uśmiechnięci. Yin i yang wypełniają również pożywienie, dlatego ważny jest odpowiedni sposób przygotowywania posiłków i moment ich spożywania. Nie można też zapominać o chi - to energia, która wszystko ogarnia i jednoczy, jest odpowiedzialna za naszą siłę życiową. By chi niezakłócenie przepływało wokół nas, musimy usunąć z naszego otoczenia wszystko, co "tnie" fale chi, wywołując chaos i nasz niepokój.
Jak gotować według zasad feng-shui?
Oto, o czym należy pamiętać, by dobra energia towarzyszyła przygotowywaniu i spożywaniu posiłków:
Kuchnia powinna być odpowiednio oświetlona i czysta. Musi też być dobrze zorganizowanym miejscem. Wtedy bez trudu będzie przez nią przepływała energia. Na blatach kuchennych nie można ustawiać zbyt wielu przedmiotów, bo wprowadzają chaos i niepokój. Jeśli kuchnia jest zbyt surowa - powieś w oknach zasłony, na stole połóż obrus, pamiętaj o roślinach.
Nastrój podczas przygotowywania posiłków wpływa na chi jedzenia. Jeśli masz dużo energii (także tej negatywnej), czyli jesteś yang - zmień nastrój na yin, czyli wycisz się. Pomyśl np. o czymś przyjemnym. W ten sposób wyeliminujesz złą energię, a więc nie przeniesiesz jej na posiłek i nie zjesz jej.
Jadaj przy okrągłym, nie kanciastym stole. To zwiększy dopływ energii chi. Unikaj spożywania posiłków w ciasnych kącikach, gdzie jest ograniczony przepływ energii.
Unikaj w kuchni żywych, jaskrawych kolorów. Wybieraj kojące, przytłumione.
Usuń rzeczy brzydkie i źle się kojarzące. Naczynia od kogoś, kogo nie lubisz, wyrzuć. Inaczej złą energię przeniesiesz na potrawy.
Nie gotuj, mając za plecami drzwi. Niepewność, kto za tobą stoi, czy zaskoczenie czyimś wejściem, napełni potrawy negatywną energią. Jeśli nie ma innej możliwości, powieś lustro na ścianie - tak, by widzieć drzwi.
Jeśli twoja kuchnia i miejsce, gdzie jadasz nie są urządzone według powyższych zasad – nie martw się. Możesz zmienić energię pomieszczenia, wieszając w nim lustra, dzwoniące wisiorki czy odbijające promienie słońca kryształy.