Z tą przyprawą zwykły popcorn smakuje obłędnie. Trend z Tik-Toka okazał się strzałem w dziesiątkę
Są na świecie ludzie, którzy na obiad jadają popcorn. Brzmi to trochę dziwnie, ale o gustach się nie dyskutuje. Dobre jest to, że efektem takich upodobań są eksperymenty, które wprowadzają nieco różnorodności w ten prosty posiłek. Tiktoker chefreillymeehan podzielił się wynikami swoich testów. Pod jego postem zawrzało.
Popcorn to dla wielu osób ulubiona przekąska. Zwłaszcza ten w kinie - maślany, chrupiący i lekki. Ten domowy można przygotować równie dobrze, choć są na to dwie szkoły.
Domowy popcorn
Pierwsza to sposób dla wygodnych - kupujesz w sklepie gotową paczuszkę wypełnioną ziarnami kukurydzy, masłem i dodatkami smakowymi i umieszczasz ja na zaordynowany na opakowaniu czas w kuchence mikrofalowej. Już po kilku minutach pyszny, chrupiący, maślany popcorn jest gotowy - bez wysiłku, ale i bez własnej inwencji.
Druga szkoła to taka, kiedy kupujesz ziarna kukurydzy i przygotowujesz je wg własnego uznania. To opcja nieco mniej wygodna, ale za to pozostawia pole do eksperymentów. Okazuje się, z miłośników tej opcji jest całkiem sporo.
Pod jednym z filmików na Tik Toku, w którym autor podzielił się swoją ulubioną wersją popcornu, obserwujący wrzucali swoje pomysły i wyszedł z tego całkiem spory zbiór. Najciekawsze pomysły znajdziecie niżej.
Sekretna przyprawa do popcornu
We wspomnianym filmiku chefreillymeehan podzielił się swoim przepisem na popcorn. W nagraniu widać, że ziarna wrzuca do garnka z rozpuszczonym masłem i kilkoma kuleczkami ziarnistego pieprzu. Gdy wszystkie ziarna już wystrzelą, przesypuje przekąskę do miski.
Do ciepłego popcornu dodaje nieco świeżo startego parmezanu oraz sekretną przyprawę, która ma sprawić, że kukurydza będzie smakowała obłędnie. Tym dodatkiem okazuje się bulion drobiowy w proszku. Postanowiłam sprawdzić tę metodę. Zresztą nie tylko ja - naśladowców chwalących się wynikami na Tik- Toku było wielu.
Ale do rzeczy - tak przygotowany popcorn jest po prostu smaczny. Maślane chrupki z nutą pieprzu, delikatnie obklejone drobinkami aromatycznego sera i oprószone rosołkową przyprawą smakują naprawdę dobrze i tak... obiadowo ;). Nadal bym nim nie zastąpiła domowego obiadu, ale wolnoć Tomku w swoim domku.
Czym przyprawić popcorn?
Dla zwolenników popcornowych obiadów komentarze pod tym filmikiem to kopalnia inspiracji, bo miłośnicy tej przekąski wrzucili tam swoje ulubione dodatki. Kilka z nich wydaje się być szczególnie ciekawymi propozycjami, nie tylko na obiad. Na przykład:
- popcorn z przyprawą do ramenu
- popcorn z mielonym chili i sokiem z limonki (klasyczny zestaw!)
- popcorn z bulionem pomidorowym
- popcorn z granulowanym czosnkiem i koperkiem (koperek? hmmm!)
- popcorn z curry i sosem sojowym
- popcorn smażony na oleju truflowym i przyprawiony nieaktywnymi drożdżami (brzmi jakby luksusowo!)
- popcorn przyprawiony gotowymi mieszankami ziołowymi do sałatek
- popcorn z solą i gorzką czekoladą z chili (afrosyzjakopopcorn?)
- popcorn przyprawiony nieaktywnymi drożdżami i miodem
- popcorn z palonym masłem z syropem klonowym i cynamonem
- popcorn z przyprawą 5 smaków i brązowym cukrem
- popcorn na masie przyprawiony sumakiem (to do mnie przemawia!)
Sami przyznacie, że conajmniej kilka opcji jest do wypróbowania. Ja po tym pierwszym eksperymencie mam chęć na kontynuację. Zwłaszcza, że już znalazłam coś, co mi bardzo odpowiada. Te kilka ziarenek pieprzu wrzuconych do garnka, w którym prażymy popcorn, robi dużą równicę. Delikatna pieprzowa nuta spowija ziarenka swym aromatem w bardzo subtelny, a jednocześnie wyczuwalny sposób. Polecam.