Wyjazdy kulinarne z biurem podróży - jakie są?
Przybywa osób, które zamiast zwiedzać zabytki, wolą poznawać nowe miejsca od kuchni. Które biura podróży organizują wycieczki kulinarne i na czym one polegają? Aktualna oferta biur podróży: wyjazdy kulinarne - kierunki i programy wyjazdów.
Spis treści
Wyjazdy kulinarne
Na wyjeździe kulinarnym przenosimy się w rejony świata słynące z najlepszej kuchni, by intensywnie odwiedzać lokalne restauracje, brać udział w pokazach gotowania i samemu uczyć się przyrządzania miejscowych potraw na warsztatach kulinarnych pod okiem miejscowych mistrzów kuchni.
Misja Travel
Oprócz standardowych wycieczek do Włoch, Hiszpanii, czy Francji firma oferuje kulinarną 5-dniową wyprawę do Gruzji, podczas której dowiemy się jak wytwarza się słynną gruzińską czaczę, zwiedzimy najstarszy region winiarski świata Kachetię, odbędziemy warsztaty kulinarne w Tibilisi, dowiemy się jak jeść gruzińskie pierogi chinkali, jak piec chaczapuri i nauczymy się wznosić gruzińskie toasty. Cała wyprawa wraz ze zwiedzaniem najsłynniejszych zabytków Gruzji zajmie 5 dni. W podobnym stylu zaplanowano wycieczkę kulinarną do Chorwacji (4-dniową), której najciekawszymi kulinarnymi atrakcjami będą warsztaty kuchni lokalnej w agroturystyce, połączony z degustacją miejscowych trunków udział pikniku rybnym połączonym z plażowaniem, oraz zbieranie i degustacja trufli w okolicach Buzet.
Idea Tour
Koncentruje się na Europie, proponując objazdy po jej najbardziej magicznych regionach.W programie każdego z nich znajdziemy punkt poświęcony zgłębianiu lokalnej kuchni. Żadna z wycieczek nie może się też obyć bez podpatrywania procesu produkcji wina. Interesująco ułożone programy zwiedzania pomagają dostrzec, w jak misterny sposób kuchnia łączy się z miejscową sztuką i kulturą. Kierunki zwiedzania: Hiszpania, Piemont, Szampania, Burgundia.
Polka Travel
Formuła wyjazdów odbiega od standardowych wycieczek dużych touroperatorów. Przykładowo w programie pobytu w Indiach znalazły się kolacje codziennie w innej restauracji, serwującej lokalne specjalności. Bywamy też na targach, gdzie kupujemy produkty, z których pod kierunkiem mistrzów kuchni przygotowujemy lokalne dania. Bardziej palącym się do nauki biuro proponuje intensywne kursy gotowania – do części turystycznej wyjazdu wplatany jest cykl szkoleń pod okiem najlepszych kucharzy. W swojej ofercie Polka Travel ma w ofercie 22 wyjazdy kulinarne, najwięcej do Europy, obsługuje też inne kierunki, takie jak: Armenia, Gruzja, Mołdawia, Chiny, Wietnam i RPA.
Maroko Travel
Kulinarny wyjazd do Maroka to przede wszystkim okazja do nauki samodzielnego gotowania (czasem całodniowego) rozmaitych potraw jednej z najsmaczniejszych kuchni świata, zaczynając już od zakupów na bajecznie kolorowych targach, a kończąc na nocnych biesiadach. Podczas 8-dniowego pobytu w Maroku gotować będziemy w trzech urzekających miastach: Marrakesz, Fez i Essaouira. Na trasie zwiedzamy nie tylko zabytki, ale również górskie winnice i suk Dżamaa al-Fina, a po powrocie wiemy o Maroku wiele więcej niż osoby, które skupiły się tylko na plażach i meczetach.