Wielkanocne zwyczaje i potrawy w różnych regionach Polski

2023-03-20 16:17

W wielu regionach Polski zachowały się zwyczaje i potrawy, o których nie słyszeliśmy. Co na Wielkanoc przygotowują mieszkańcy Podhala czy Wielkopolski? Czym są buchty, a czym studzienina? Kuchnia regionalna to skarbnica pomysłów i inspiracji.  

Wielkanocne zwyczaje i potrawy w różnych regionach Polski
Autor: Shutterstock W różnych regionach Polski inne tradycyjne dania pojawiają się na wielkanocnym stole

Spis treści

  1. Wielkanoc - pożegnanie z żurem i śledziem
  2. Wielkanocne - bogactwo różnorodności
  3. Wielkanoc - dobry czas na inspiracje

Wielkanoc - pożegnanie z żurem i śledziem

Polskie tradycje wielkanocne to nie tylko Śmigus-Dyngus, święcenie palm, czy piękne kraszanki, ale i bogactwo kulinarnych przepisów. Dawniej, po restrykcyjnie przestrzeganym poście, koniec czterdziestodniowych wyrzeczeń witano z wielkim entuzjazmem.

Przeczytaj także: Tradycje ozdabiania pisanek - jak ozdabia się pisanki w poszczególnych regionach Polski?

Na Kujawach i Pomorzu rozpoczynano świętowanie Wielkanocy organizując symboliczny pogrzeb żuru i śledzia. Ponieważ od Środy Popielcowej były podstawą jadłospisu, w Wielki Piątek lub w Wielką Sobotę z radością zakopywano na skraju wsi resztki tych potraw. Na świąteczny czas przygotowywano specjalne dania – głównie w oparciu o mięsa i wędliny – które rekompensowały postne wyrzeczenia. I choć wiele potraw opartych było na prostych recepturach oraz składnikach, dobrze do nich powrócić – ich smak może zaskoczyć nawet posiadaczy najbardziej wymagających podniebień. Warto dowiedzieć się, jakimi regionalnymi specjałami mogą szczycić się Polacy, bo dania będące naszym kulinarnym dziedzictwem wracają do łask.

Przeczytaj także o zwyczajach  wielkanocnych  w innych krajach: Zwyczaje wielkanocne z całego świata

Wielkanocne - bogactwo różnorodności

Niegdyś obowiązywała zasada, że w Wielkanoc nie powinno się ani gotować, ani krzątać po kuchni – dania miały być przygotowane „bez dymu”, ewentualnie „przy jednym dymie”. Jedzenie przygotowywano więc wcześniej, by w niedzielę jedynie je odgrzać lub nawet jeść na zimno. Z tego powodu charakterystyczne dla Wielkanocy były świąteczne chłodniki. Chrzanówka to zupa tradycyjnie podawana w wielkanocną niedzielę, nazywana również krzonówką. Podstawą dania są kawałki mięs i wędlin z wielkanocnego koszyczka, ćwiartki ugotowanego na twardo jaja oraz jarzyny. Składniki należy wrzucić do garnka z serwatką, zetrzeć chrzan, a po ugotowaniu podawać z chlebem. Zupa ta charakterystyczna jest dla regionu małopolski, ale wiele jej odmian znają również mieszkający w górach. Na wielkanocnych stołach często gościły galarety – na Podkarpaciu jedzono studzieninę, czyli galaretkę z wieprzowych nóżek, pokropioną octem i doprawioną pieprzem. Świąteczne wypieki najczęściej przygotowywano na cieście drożdżowym. W Małopolsce i na Śląsku – choć w oparciu o nieco inne przepisy - przygotowywano buchty, czyli drożdżowe bułeczki podawane na słodko.

Wielkanoc - dobry czas na inspiracje

Niestety fakt, że na naszych stołach rzadko pojawiają się regionalne potrawy, nie wynika jedynie z braku znajomości receptur. Obecnie pozostaje nam niewiele czasu na świąteczne przygotowania – często Wielki Piątek, a nawet Wielką Sobotę musimy spędzić w pracy. Same zakupy i porządki są bardzo absorbujące, więc świąteczne smakołyki przygotowujemy w pośpiechu, niemal na ostatnią chwilę. Nic dziwnego, że wybieramy potrawy dobrze nam znane i sprawdzone.

Sprawdź przepis: Swojskie chałki z kruszonką albo lukrem [przepisy na wielkanocne ciasta]

Przedświątecznej kuchennej gorączki trudno uniknąć, jednak warto w takiej sytuacji sięgać po wsparcie. Zaangażujmy do pomocy bliskich i wspólnie poeksperymentujmy, by na wielkanocnym stole pojawiły się nieznane wcześniej rarytasy. Możemy sięgnąć po dorobek kuchni regionalnych, przygotowując świąteczny przysmak z Wielkopolski – pieczoną cielęcinę z czosnkiem lub jagnięcinę ze śliwkami rodem z Podhala. Inspirujące mogą okazać się również jajka – oprócz faszerowanych, możemy przyrządzić tartę, pieczeń czy nawet drożdżówki z jajami.

Polskie dania regionalne - czy wiesz skąd pochodzi ten przysmak?
Pytanie 1 z 10
Skąd pochodzi rogal marciński?
Rogal Marciński

Zobacz, co powinno się znaleźć w wielkanocnym menu

Śniadanie Wielkanocne: Co podać na stół?