Tłuszcze w produktach - jakie są zdrowe, a jakie nie?

2017-09-27 17:38

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem diety, przede wszystkim zaś skoncentrowanym źródłem energii, jest również nośnikiem witamin A, D, E. Tłuszcz zawiera różne kwasy tłuszczowe: nasycone i nienasycone.  Mogą mieć one korzystny lub szkodliwy wpływ na nasz organizm. Wszystko zależy od ich rodzaju i ilości.

Tłuszcz – wpływ na zdrowie i zawartość w produktach
Autor: Shutterstock Tłuszcz – wpływ na zdrowie i zawartość w produktach

Spis treści

  1. Tłuszcze w produktach: jakie produkty wybierać, jakich unikać?
  2. Zawartość tłuszczu w przykładowych produktach:

Prozdrowotne właściwości mają nienasycone kwasy tłuszczowe: jednonienasycone i wielonienasycone (w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 i omega‑6). Kwasy tłuszczowe nasycone uznaje się za niekorzystne, więc ich obecność w diecie należy ograniczać, ponieważ sprzyjają rozwojowi miażdżycy i chorobie niedokrwiennej serca.

Tłuszcze w produktach: jakie produkty wybierać, jakich unikać?

Na etykietach produktów spożywczych znajdziemy informację o ilości tłuszczu zawartej w 100 g produktu oraz o ilości kwasów tłuszczowych nasyconych. Warto wybierać produkty, które są bogate  w kwasy tłuszczowe nienasycone, czyli oleje roślinne, ryby i przetwory rybne, owoce morza, orzechy. Produktów o dużej zawartości kwasów tłuszczowych nasyconych lepiej unikać, ich źródłem są głównie tłuszcze i produkty zwierzęce.

Zawartość tłuszczu w przykładowych produktach:

Grupa produktu

Zawartość tłuszczu (g/100 g)

Słodycze

0-42

Wyroby cukiernicze – drożdżówki, pączki, ciastka

4-40

Świeże owoce, z wyjątkiem awokado

do 0,6

Sery żółte, pleśniowe, serki (twarożki) do smarowania

20-40

Produkty mleczne – jogurty kremowe, śmietana, śmietanka

7-36

Sery twarogowe chude i półtłuste

0-5

Przetwory mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu

0-2

Tłuste wędliny, w tym kiełbasy i wędliny podrobowe

10-50

Chude wędliny

1,2-5