Tłuszcze w produktach - jakie są zdrowe, a jakie nie?
Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem diety, przede wszystkim zaś skoncentrowanym źródłem energii, jest również nośnikiem witamin A, D, E. Tłuszcz zawiera różne kwasy tłuszczowe: nasycone i nienasycone. Mogą mieć one korzystny lub szkodliwy wpływ na nasz organizm. Wszystko zależy od ich rodzaju i ilości.
Spis treści
- Tłuszcze w produktach: jakie produkty wybierać, jakich unikać?
- Zawartość tłuszczu w przykładowych produktach:
Prozdrowotne właściwości mają nienasycone kwasy tłuszczowe: jednonienasycone i wielonienasycone (w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 i omega‑6). Kwasy tłuszczowe nasycone uznaje się za niekorzystne, więc ich obecność w diecie należy ograniczać, ponieważ sprzyjają rozwojowi miażdżycy i chorobie niedokrwiennej serca.
Tłuszcze w produktach: jakie produkty wybierać, jakich unikać?
Na etykietach produktów spożywczych znajdziemy informację o ilości tłuszczu zawartej w 100 g produktu oraz o ilości kwasów tłuszczowych nasyconych. Warto wybierać produkty, które są bogate w kwasy tłuszczowe nienasycone, czyli oleje roślinne, ryby i przetwory rybne, owoce morza, orzechy. Produktów o dużej zawartości kwasów tłuszczowych nasyconych lepiej unikać, ich źródłem są głównie tłuszcze i produkty zwierzęce.
Zawartość tłuszczu w przykładowych produktach:
Grupa produktu |
Zawartość tłuszczu (g/100 g) |
Słodycze |
0-42 |
Wyroby cukiernicze – drożdżówki, pączki, ciastka |
4-40 |
Świeże owoce, z wyjątkiem awokado |
do 0,6 |
Sery żółte, pleśniowe, serki (twarożki) do smarowania |
20-40 |
Produkty mleczne – jogurty kremowe, śmietana, śmietanka |
7-36 |
Sery twarogowe chude i półtłuste |
0-5 |
Przetwory mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu |
0-2 |
Tłuste wędliny, w tym kiełbasy i wędliny podrobowe |
10-50 |
Chude wędliny |
1,2-5 |