Quiz. Smaki PRL-u, o których nie chcesz pamiętać. Nie masz szans na komplet punktów!
W kuchnii PRL-u obowiązywała zasada: „jak się nie ma, co się lubi, to się lubi, co się ma”. Powstało wtedy mnóstwo dań, które dziś budzą mieszane uczucia, a nawet wywołują ciarki. Pamiętacie szpinakową breję, zimne nóżki czy zupę mleczną z kożuchem? Jeżeli tak, na pewno bezbłędnie rozwiążecie ten szybki quiz o potrawach z PRL-u, które dziś omija się szerokim łukiem. Powodzenia!
Nasze babcie i mamy w czasach PRL-u były prawdziwymi czarodziejkami, które z niewielu składników i dodatków wyczarowywały całkiem jadalne, a czasem po prostu pyszne dania. Niemniej, z dzisiejszej perspektywy obfitości i dostępności do każdego dowolnego produktu jaki chcemy zjeść, niektóre powszechnie podawane potrawy wydają nam się okropne i niejadalne. Na to, że po niektóre nie sięgamy nawet z sentymentu (oraz z powodu, że mogą być zdrowe i smaczne) wpływ miało też masowe żywienie na stołówkach, które trwale zniechęciło wiele osób do niektórych dań. Czy wszystkie potrawy z quizu są naprawdę okropne? Sprawdźcie!