Obiady w PRL-u
W epoce Polski Ludowej posiłki, które przyrządzano na obiad, nie były tak urozmaicone, jak dziś. Sklepy świeciły pustkami, a jeżeli na półkach pojawiał się upragniony produkt, trzeba było odstać swoje w kolejce. Oczywiście potrzebne były kartki na żywność. Mimo tych trudności Polacy starali się gotować smacznie. Do dziś w wielu polskich domach jada się obiady, które królowały na stołach w tamtym czasie.
Co się jadło w PRL-u na obiad?
Za komuny obiad był najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Wiele osób stołowało się w zakładach pracy, a dzieci korzystały ze szkolnych stołówek. O wyjściu do restauracji można było pomarzyć. Obiady gotowało się w domu. Jakie potrawy jadało się na obiad w PRL-u? Popularna była wątróbka z cebulą, bryzol oraz kotlety z mortadeli, które zastępowały tradycyjne schabowe. Często gotowano potrawy bezmięsne, takie jak fasolka po bretońsku czy placki ziemniaczane z cukrem. W lecie w każdym domu przyjemniej raz musiała pojawić się zupa owocowa z makaronem.
Quiz o obiadach w PRL-u
W tym szybkim quizie kulinarnym możecie sprawdzić swoją wiedzę o tym, jakie potrawy najczęściej gotowało się na obiad w czasach PRL-u. Czeka na was dziesięć pytań z trzema odpowiedziami do wyboru. Przed zaznaczaniem poprawnego rozwiązania warto się dobrze zastanowić. Trzymamy kciuki!
Poniżej znajdziecie galerię z najlepszymi przepisami z czasów PRL-u.