Owocowa zupa wiśniowa z makaronem: przepis

Owocowa zupa wiśniowa z makaronem
Autor: Shutterstock Zupa wiśniowa - część owoców po ugotowaniu można zblendować - zupa będzie miała aksamitną konsystencję.
łatwy
15 min
4

Owocowa zupa wiśniowa z makaronem to szybkie słodko-kwaśne danie, które świetnie sprawdza się w czasie letnich upałów. Podajemy dobry przepis.

SKŁADNIKI

  • 0,7 kg dojrzałych wiśni
  • 1 litr wody
  • 0,3 szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego lub odpowiednia ilość stosowanego zamiennika cukru
  • szczypta cynamonu
  • 200 g makaronu w kształcie kokardek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Wiśnie umyj i wydryluj z pestek, a następnie zalej je wodą i gotuj przez około 20 minut.

    Podczas gotowania za pomocą cedzakowej łyżki zbieraj tworzącą się na powierzchni zupy pianę. Pod koniec gotowania dodaj do garnka cukier i cynamon, a następnie odstaw do wystudzenia.

    Do głębokich talerzy nakładaj porcje ugotowanego makaronu i zalewaj wystudzoną zupą z owocami.