Przysmaki Czarnogóry - co warto zjeść na Bałkanach?

2016-09-30 16:12

Czarnogóra to malowniczy kraj położony na Bałkanach. Coraz więcej Polaków decyduje się na spędzenie urlopu właśnie tutaj. Jakich przysmaków lokalnej kuchni warto spróbować podczas wakacji w Montenegro?

Wakacje w Czarnogórze – co warto zjeść?
Autor: thinkstockphotos.com Wakacje w Czarnogórze –kuchnia bałkańska.

Spis treści

  1. Czarnogóra
  2. Co zjeść podczas wakacji w Montenegro
  3. Świeże owoce morza
  4. Kuchnia Czarnogóry - desery i wina

Czarnogóra

Czarnogóra to nieduży, malowniczy kraj położony na Bałkanach. Jego powierzchnia wynosi mniej więcej tyle, co jedna trzecia województwa mazowieckiego. Piękne wybrzeże, stosunkowo niskie ceny i niezatłoczone plaże sprawiają, że Polacy coraz częściej decydują się na urlop w Czarnogórze.

Co zjeść podczas wakacji w Montenegro

Kuchnia Czarnogóry jest bardzo zbliżona do tej, której spróbować można w innych krajach bałkańskich. Podobne potrawy serwowane są chociażby w nieodległej Bośni i Hercegowinie, Serbii, Bułgarii i Macedonii.

Jedną z najbardziej popularnych potraw w Czarnogórze jest Cevapci – grillowane paluszki z mielonego mięsa z przyprawami oraz Pljeskavica, duży kotlet z mielonego mięsa. Popularnym dodatkiem do mięs jest sałatka szopska, przygotowywana zaledwie z kilku składników. Sekret jej wybornego smaku tkwi w soczystych i świeżych warzywach. Szopska składa się z pokrojonych pomidorów, ogórków, papryki oraz posiekanej cebuli. Całość polewana jest oliwą oraz posypywana tartym białym serem o słonawym smaku.

Świeże owoce morza

Czarnogóra to kraj o długim wybrzeżu, którego linia brzegowa wynosi około 290 km. Nic dziwnego więc, że w miastach takich jak Kotor, Budva, Perast oraz w każdej małej miejscowości skosztować można wybornych ryb i owoców morza. W wielu miejscach serwowane są grillowane ryby, ośmiornice (w języku czarnogórskim Hobotnica), kalmary (w języku czarnogórskim Lignije) oraz świeży bulion rybny (Riblja Čorba)

Kuchnia Czarnogóry - desery i wina

Popularnym deserem jest Palacinka – naleśnik z dodatkiem dżemu lub miodu. Bardzo często w piekarniach spotyka się Baklavę, a w kawiarniach poza kawą parzoną na znane nam włoskie sposoby, skosztować można wybornej kawy po turecku. W Czarnogórze warto spróbować lokalnych win. Najpopularniejsze są Krstač, Vranac, czarogórskie Chardonnay oraz czarnogórski Merlot. Lokalnym piwem jest jasne piwo Nikšić. Często spotyka się również serbskiego Jelena.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE