Oliwa może uszkodzić patelnię? Mit czy fakt – wyrokują eksperci

Patelnie
Autor: Shutterstock Smażenie na oliwie jest niezdrowe i ma destrukcyjny wpływ na powierzchnie patelni

Używasz oliwy do smażenia? Sprawdź, co na ten temat mają do powiedzenia eksperci – ich opinia jest jednoznaczna.

Słynne firmy na temat niszczącego wpływu oliwy

Ostatnio na temat niszczącego wpływu oliwy na powierzchnie patelni zabrała głos francuska firma Le Creuset – najsłynniejszy producent żeliwnych brytfann, patelni i garnków.

Z podobną opinią dołączyła równie zacna firma Smeg – włoski producent sprzętu AGD. Stwierdza wprost, że smażenie na oliwie rujnuje jakość naczyń i sprzętu kuchennego.

Dlaczego oliwa nie nadaje się do smażenia?

Producenci drogich naczyń i sprzętów kuchennych zwracają uwagę, że oliwa ma niski punkt dymienia, dlatego nie nadaje się do smażenia. Nie dość, że zostawia nieestetyczne plamy na powierzchni patelni czy brytfanny, to na dodatek te plamy (czasem nawet niewidoczne) tworzą toksyczną warstwę między naczyniem a jedzeniem. Destrukcyjny wpływ smażona oliwa ma na powierzchnie pokryte tzw. warstwą nieprzywierającą (np. teflonem), a także ceramiczne, stalowe.

Oliwa tylko na surowo

Nikt nie kwestionuje wspaniałych właściwości oliwy. Niemniej akurat do smażenia się nie nadaje. Zamiast niej lepiej użyć sprawdzonych tłuszczów o wysokim punkcie dymienia, czyli takich, które pod wpływem wysokiej temperatury nie rozkładają się. Unikniemy wówczas toksycznych związków oraz zniszczenia drogich narzędzi kuchennych.

A o tym, które tłuszcze do smażenia są bezpieczne dla zdrowia i sprzętów, dowiesz się z artykułu:

Jaki tłuszcz jest najlepszy do smażenia? Jak smażyć zdrowo?

Jaki tłuszcz jest najlepszy do smażenia? Jak smażyć zdrowo?
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE