Olej z patelni już nie będzie pryskał. Rozwiązanie masz pod ręką
Pryskający z rozgrzanej patelni tłuszcz to nic przyjemnego. Jak temu zapobiec? Rozwiązania są proste, a środki masz na wyciągnięcie dłoni.
Spis treści
- Dlaczego gorący tłuszcz pryska z patelni?
- Bezpieczne pochłaniacze wody, które masz w szafce kuchennej
Dlaczego gorący tłuszcz pryska z patelni?
Tłuste plamy na sprzęcie kuchennym nie wyglądają estetycznie, do tego bywają ciężkie do usunięcia. Prawdziwą udręką jest też gorący tłuszcz, który parzy skórę, pryskając z patelni w trakcie smażenia.
Dlaczego w ogóle rozgrzany tłuszcz potrafi tak pryskać? Otóż dzieje się tak, gdy dochodzi do kontaktu gorącego tłuszczu z wodą. Powstaje wówczas efekt "rozsadzania" tłuszczu przez kroplę wody, która chce się uwolnić z gęściejszej cieczy. Nim po prostu wyparuje, nieźle namiesza, a tłuszcz napryska.
Zanim więc położymy mięso czy warzywa na gorącym oleju, warto je najpierw po prostu dokładnie osuszyć za pomocą papierowego ręcznika.
A co zrobić, gdy na patelni chcemy smażyć zmrożone produkty (paluchy rybne, frytki itp.)? I na to jest sposób.
Bezpieczne pochłaniacze wody, które masz w szafce kuchennej
Jednym ze środków spożywczych, który świetnie pochłania wodę (ma właściwości higroskopijne), jest sól spożywcza. Wystarczy powierzchnię patelni posypać mniej więcej łyżeczką soli i dopiero wówczas wlać olej. Wilgoć w ten sposób zostanie zamknięta w tłuszczu, a ten nie będzie już pryskał.
Podobne właściwości jak sól ma ocet spirytusowy. Wystarczy przetrzeć powierzchnię patelni nasączonym octem ręcznikiem papierowym, a tak samo uniknie się niechcianego pryskającego efektu w czasie smażenia.