Olej z patelni już nie będzie pryskał. Rozwiązanie masz pod ręką

2022-06-28 15:43

Pryskający z rozgrzanej patelni tłuszcz to nic przyjemnego. Jak temu zapobiec? Rozwiązania są proste, a środki masz na wyciągnięcie dłoni.

Gorący tłuszcz
Autor: Shutterstock Pryskający gorący tłuszcz jest bardzo uciążliwy

Spis treści

  1. Dlaczego gorący tłuszcz pryska z patelni?
  2. Bezpieczne pochłaniacze wody, które masz w szafce kuchennej

Dlaczego gorący tłuszcz pryska z patelni?

Tłuste plamy na sprzęcie kuchennym nie wyglądają estetycznie, do tego bywają ciężkie do usunięcia. Prawdziwą udręką jest też gorący tłuszcz, który parzy skórę, pryskając z patelni w trakcie smażenia.

Dlaczego w ogóle rozgrzany tłuszcz potrafi tak pryskać? Otóż dzieje się tak, gdy dochodzi do kontaktu gorącego tłuszczu z wodą. Powstaje wówczas efekt "rozsadzania" tłuszczu przez kroplę wody, która chce się uwolnić z gęściejszej cieczy. Nim po prostu wyparuje, nieźle namiesza, a tłuszcz napryska.

Zanim więc położymy mięso czy warzywa na gorącym oleju, warto je najpierw po prostu dokładnie osuszyć za pomocą papierowego ręcznika.

A co zrobić, gdy na patelni chcemy smażyć zmrożone produkty (paluchy rybne, frytki itp.)? I na to jest sposób.

Bezpieczne pochłaniacze wody, które masz w szafce kuchennej

Jednym ze środków spożywczych, który świetnie pochłania wodę (ma właściwości higroskopijne), jest sól spożywcza. Wystarczy powierzchnię patelni posypać mniej więcej łyżeczką soli i dopiero wówczas wlać olej. Wilgoć w ten sposób zostanie zamknięta w tłuszczu, a ten nie będzie już pryskał.

Podobne właściwości jak sól ma ocet spirytusowy. Wystarczy przetrzeć powierzchnię patelni nasączonym octem ręcznikiem papierowym, a tak samo uniknie się niechcianego pryskającego efektu w czasie smażenia.

Jaki tłuszcz jest najlepszy do smażenia? Jak smażyć zdrowo?
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE