Kuchnia grecka - przysmaki rodem z Krety

2016-10-06 16:32

Podróżowanie to nie tylko zwiedzanie zabytków, ale również poznawanie krajów od nieco innej strony - od strony kuchni. Specyficzne tradycje kulinarne to dodatki do podróży, które pozwolą lepiej poznać miejsca wypoczynku.

Grecka kuchnia - poznaj jej hity! Przedłuż sobie wakacje gotując wakacyjne smakołyki
Autor: Shutterstock Grecka fiesta.

Spis treści

  1. Kuchnia kreteńska
  2. Zwyczaje żywieniowe Greków
  3. Pierwszy posiłek
  4. Zupa - ważny element greckiej kuchni
  5. Królestwo ryb
  6. Grecki deser

Kuchnia kreteńska

Wakacje w Grecji to czas deserów - pełnych bakalii, słodzonych miodem lub syropem cukrowym, z dodatkiem świeżych owoców. Ta kaloryczna, a zarazem zdrowa fiesta, charakteryzuje kuchnię kreteńską, zrodzoną na jednej z greckich wysp. Kreta odznacza się najwyższą średnią długością życia w Grecji. Stąd też narodziło się przekonanie, że kuchnia kreteńska należy do najzdrowszych na świecie. Typowy dla Krety jadłospis ma oczywiście wszystkie cechy charakterystyczne dla kuchni greckiej. W czym tkwi jej sekret?

Zwyczaje żywieniowe Greków

Pełne śniadanie, w polskim rozumieniu, nie jest w Grecji popularne, a lunch jada się późnym popołudniem. Przed wyjściem do pracy Grecy wypijają jedynie filiżankę kawy, do której zjadają sucharki, biszkopty lub placki z dżemem. O godzinie 11.00 często raczą się ciastem tyropitta, wypełnionym gorącym, płynnym serem feta. Obiad jada się tam między 13.30 a 17.30. Głównym posiłkiem dnia jest natomiast kolacja, jedzona zazwyczaj w restauracjach lub tawernach około godziny 22.00 lub nawet 23.00.

Pierwszy posiłek

W Grecji każdy posiłek rozpoczyna się od koszyczka z chlebem psomi maczanego w oliwie. Nastepnie podawana jest sałatka. Najsłynniejszą grecką sałatką jest horiatiki z grubo posiekanymi warzywami i dużym plastrem fety na szczycie. Wspomniana oliwa jest składnikiem i jedną z głównych przypraw sosów oraz dań z warzyw, mięsa i ryb.

Na krecie prym wiodą przekąski zwane mezedes. Są to zazwyczaj rozmaite sery, pieczywo i pasty do chleba. Muszą mieć one ostry smak, aby pobudzały apetyt. Do najbardziej popularnych zalicza się:

Kolokithakia tyganita - kabaczki smażone

Piperies tyganites - papryka smażona

Pasta czosnkowo-fasolowa

Tzatziki - jogurtowa pasta czosnkowa z ogórkami i miętą

Grecka feta

Do wspomnianych przystawek, pieczywa i sałatek podaje się również rozmaite sosy. Wśród najpopularniejszych znajdziemy: ladelemono czyli sos oliwno-cytrynowy, sos pomidorowy mięsny i bezmięsny oraz sos czosnkowy.

Zupa - ważny element greckiej kuchni

Grecy, w przeciwieństwie na przykład do Włochów, kochają zupy (supa), takie jak np. fasolada lub rewithia supa. Traktują je jako pożywne danie, ponieważ są one przygotowane na bazie sycących składników: grochu, fasoli lub soczewicy z dodatkiem mięs. Popularna jest także zupa mięsna – krestosupa z wołowiny i ryżu. Co ciekawe, Grecy nie traktują warzyw tak jak my – jako dodatku do mięsa, ale przyrządzają z nich przystawki i dania główne. Największą popularnością cieszą się dania z warzyw strączkowych, takich jak fasola, soczewica, groch lub bób. Ponieważ grecki jadłospis jest stosunkowo ubogi w mięso, to właśnie one są podstawowym źródłem białka i witamin z grupy B.

Na greckim stole często goszczą bakłażany, cukinie, pory, papryka i pomidory. Jedzenie ma być także ucztą dla oka, dlatego też specyfiki tej kuchni pojawiają się na stole w innej kolejności niż ta, którą znamy w polskiej tradycji. Wszystkie potrawy, a więc zupy, drugie dania i sałatki podawane są równocześnie. Nagromadzenie mnóstwa talerzyków z przysmakami decyduje o uroku i malowniczości greckiej kuchni. Na środku stołu zawsze stoi koszyczek z chlebem i karafka z wodą, obok półmiski z mięsem i ziemniaki.

Królestwo ryb

Grecja to królestwo ryb. Najpopularniejsze są morskie okonie, tuńczyk, makrele, dorady i płaszczki – grilluje się je, smaży, piecze, a także gotuje się z nich zupę kakania – przyprawioną ziołami, natką pietruszki i czosnkiem.

Grecki deser

Po obiedzie mieszkańcy Półwyspu Bałkańskiego sięgają po owoce – arbuzy, brzoskwinie, melony, morele i cytryny. Bardzo popularnym deserem jest specjalny jogurt z miodem, czasami podawany z dodatkiem orzechów. Ma słodko-kwaskowaty smak, który zadziwia wszystkich odwiedzających Grecję turystów.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE