Kuchnia grecka - przysmaki rodem z Krety

2016-10-06 16:32

Podróżowanie to nie tylko zwiedzanie zabytków, ale również poznawanie krajów od nieco innej strony - od strony kuchni. Specyficzne tradycje kulinarne to dodatki do podróży, które pozwolą lepiej poznać miejsca wypoczynku.

Grecka kuchnia - poznaj jej hity! Przedłuż sobie wakacje gotując wakacyjne smakołyki
Autor: Shutterstock Grecka fiesta.

Spis treści

  1. Kuchnia kreteńska
  2. Zwyczaje żywieniowe Greków
  3. Pierwszy posiłek
  4. Zupa - ważny element greckiej kuchni
  5. Królestwo ryb
  6. Grecki deser

Kuchnia kreteńska

Wakacje w Grecji to czas deserów - pełnych bakalii, słodzonych miodem lub syropem cukrowym, z dodatkiem świeżych owoców. Ta kaloryczna, a zarazem zdrowa fiesta, charakteryzuje kuchnię kreteńską, zrodzoną na jednej z greckich wysp. Kreta odznacza się najwyższą średnią długością życia w Grecji. Stąd też narodziło się przekonanie, że kuchnia kreteńska należy do najzdrowszych na świecie. Typowy dla Krety jadłospis ma oczywiście wszystkie cechy charakterystyczne dla kuchni greckiej. W czym tkwi jej sekret?

Zwyczaje żywieniowe Greków

Pełne śniadanie, w polskim rozumieniu, nie jest w Grecji popularne, a lunch jada się późnym popołudniem. Przed wyjściem do pracy Grecy wypijają jedynie filiżankę kawy, do której zjadają sucharki, biszkopty lub placki z dżemem. O godzinie 11.00 często raczą się ciastem tyropitta, wypełnionym gorącym, płynnym serem feta. Obiad jada się tam między 13.30 a 17.30. Głównym posiłkiem dnia jest natomiast kolacja, jedzona zazwyczaj w restauracjach lub tawernach około godziny 22.00 lub nawet 23.00.

Pierwszy posiłek

W Grecji każdy posiłek rozpoczyna się od koszyczka z chlebem psomi maczanego w oliwie. Nastepnie podawana jest sałatka. Najsłynniejszą grecką sałatką jest horiatiki z grubo posiekanymi warzywami i dużym plastrem fety na szczycie. Wspomniana oliwa jest składnikiem i jedną z głównych przypraw sosów oraz dań z warzyw, mięsa i ryb.

Na krecie prym wiodą przekąski zwane mezedes. Są to zazwyczaj rozmaite sery, pieczywo i pasty do chleba. Muszą mieć one ostry smak, aby pobudzały apetyt. Do najbardziej popularnych zalicza się:

Kolokithakia tyganita - kabaczki smażone

Piperies tyganites - papryka smażona

Pasta czosnkowo-fasolowa

Tzatziki - jogurtowa pasta czosnkowa z ogórkami i miętą

Grecka feta

Do wspomnianych przystawek, pieczywa i sałatek podaje się również rozmaite sosy. Wśród najpopularniejszych znajdziemy: ladelemono czyli sos oliwno-cytrynowy, sos pomidorowy mięsny i bezmięsny oraz sos czosnkowy.

Zupa - ważny element greckiej kuchni

Grecy, w przeciwieństwie na przykład do Włochów, kochają zupy (supa), takie jak np. fasolada lub rewithia supa. Traktują je jako pożywne danie, ponieważ są one przygotowane na bazie sycących składników: grochu, fasoli lub soczewicy z dodatkiem mięs. Popularna jest także zupa mięsna – krestosupa z wołowiny i ryżu. Co ciekawe, Grecy nie traktują warzyw tak jak my – jako dodatku do mięsa, ale przyrządzają z nich przystawki i dania główne. Największą popularnością cieszą się dania z warzyw strączkowych, takich jak fasola, soczewica, groch lub bób. Ponieważ grecki jadłospis jest stosunkowo ubogi w mięso, to właśnie one są podstawowym źródłem białka i witamin z grupy B.

Na greckim stole często goszczą bakłażany, cukinie, pory, papryka i pomidory. Jedzenie ma być także ucztą dla oka, dlatego też specyfiki tej kuchni pojawiają się na stole w innej kolejności niż ta, którą znamy w polskiej tradycji. Wszystkie potrawy, a więc zupy, drugie dania i sałatki podawane są równocześnie. Nagromadzenie mnóstwa talerzyków z przysmakami decyduje o uroku i malowniczości greckiej kuchni. Na środku stołu zawsze stoi koszyczek z chlebem i karafka z wodą, obok półmiski z mięsem i ziemniaki.

Królestwo ryb

Grecja to królestwo ryb. Najpopularniejsze są morskie okonie, tuńczyk, makrele, dorady i płaszczki – grilluje się je, smaży, piecze, a także gotuje się z nich zupę kakania – przyprawioną ziołami, natką pietruszki i czosnkiem.

Grecki deser

Po obiedzie mieszkańcy Półwyspu Bałkańskiego sięgają po owoce – arbuzy, brzoskwinie, melony, morele i cytryny. Bardzo popularnym deserem jest specjalny jogurt z miodem, czasami podawany z dodatkiem orzechów. Ma słodko-kwaskowaty smak, który zadziwia wszystkich odwiedzających Grecję turystów.