5 rzeczy niezbędnych w kuchni feng-shui. Jakie przybory do gotowania musisz mieć w kuchni feng-shui?
Kuchnia feng-shui wykorzystuje do gotowania głównie owoce, warzywa i aromatyczne przyprawy. By potrawy dostarczały nam właściwą energię życiową, ważne jest nie tylko co, ale też w czym przygotowujemy potrawy. Jakie przybory do gotowania musisz mieć w kuchni feng-shui?
Spis treści
- Przyrządy w kuchni feng-shui
- Parowar
- Koszyk do gotowania na parze.
- Tasak
- Szatkownica
- Wok – symbol kuchni feng shui
Przyrządy w kuchni feng-shui
Kuchnia feng-shui jest twoim marzeniem? Co powinno być w twojej kuchni feng shui, by przyrządzane potrawy dostarczały domownikom potrzebnej życiowej energii, służyły zdrowiu i dobremu samopoczuciu? Jakie przybory w kuchni feng shui są niezbędne?
Parowar
Pozwala przyrządzić perfekcyjne w smaku i zdrowe dania przy minimalnym nakładzie pracy. Parowary mają też specjalny pojemnik do gotowania ryżu – podstawy azjatyckich potraw.
Koszyk do gotowania na parze.
Pozwala na gotowanie wielu produktów (np. ryb bez użycia tłuszczu. W sklepach najczęściej można spotkać koszyki metalowe. Ale warto rozejrzeć się za wykonanymi z bambusa.
Ważne: Gotowane na parze potrawy zachowują swój oryginalny smak, zapach i konsystencje, ale przede wszystkim wartości odżywcze.
Tasak
Jego podstawową funkcją jest dzielenie mięsa i warzyw. Ale możesz go używać do rozbijania mięsa i czosnku – posługując się ostrzem na płasko, albo do miażdżenia i proszkowania przypraw – z tym poradzisz sobie, używając ciężkiego trzonka.
Szatkownica
Ręczne urządzenie do rozdrabniania owoców i warzyw na sałatki innych potraw (np. tych smażonych na woku). Najlepiej wybierać szatkownice ze stali szlachetnej. Te plastikowe mogą rozczarować.
Wok – symbol kuchni feng shui
To patelnia z zaokrąglonym dnem, która pozwala na dokładne i szybkie smażenie, gotowanie i duszenie potraw.