Kawałek skorupki wpadł ci do przyrządzanej potrawy? Nie panikuj!

Kawałek skorupki wpadł ci do przyrządzanej potrawy? Nie panikuj!
Autor: Shutterstock.com Kawałek skorupki wpadł ci do przyrządzanej potrawy? Nie panikuj!

Wybijasz jajko, niestety krucha skorupka rozpada się i okruszek wpda do potrawy. Co robisz? Panikujesz? Tylko spokojnie. Kawałek skorupki nie jest szkodliwy dla naszego zdrowia. Ale jeśli ci przeszkadza, to łatwo go usuniesz. Podpowiadamy jak!

Jajka – zdrowie w skorupce

Skorupki jajek wybwają kruche i kłopotliwe. Nikt nie lubi trafić w jajecznicy lub cieście na kawałek skorupki. Chrzęści złowrogo pod zębami i przez jedną straszną chwilę zastanawiamy się: co to?! Czy to ukryszył się ząb? Może to kawałek talerza? 

Żeby uniknąć tej trudnej emocjonalnie sytuacji należy usunąć skorupkę z przygotowywanej potrawy. Oczywiście, jeśli zauważyłaś_żyłeś, że kawałek skorupki ci wpadł do środka. 

Połykasz skorupkę jajka i co dalej?

Skorupka jajka nie jest groźna dla naszego zdrowia. Zbudowana jest z wapnia. Nasz układ pomarkowy rozpuści ją już w żołądku i przyswoi wapno tak jak inne składniki dla zdrowia naszych kości. 

Jak usunąć kawałek skorupki? 

Zapewne już kiedyś prówaliście usunąć kawałek skorupki, który wpadł wam do przygotowywanej potrawy i wiecie, że nie jest to łatwe. Próbujecie wyłowić łyżką? Nic z tego. Skorupka oddala się. Dosłownie ucieka. Chwtacie palcami, wyślizuje się. Co robić? Patent jest prosty. Weźcie do ręki pustą połówkę skorupki jajka i spróbujcie nią zaczerpnąć okruch. Uda się za pierwszym razem! Dlaczego? Resztki białka wyściełające skorupkę przyciągną kawałeczek skorupy. Okruszek przyklei się do nich i wyłowicie go bez trudu. 

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE