Kawałek skorupki wpadł ci do przyrządzanej potrawy? Nie panikuj!
Wybijasz jajko, niestety krucha skorupka rozpada się i okruszek wpda do potrawy. Co robisz? Panikujesz? Tylko spokojnie. Kawałek skorupki nie jest szkodliwy dla naszego zdrowia. Ale jeśli ci przeszkadza, to łatwo go usuniesz. Podpowiadamy jak!
Spis treści
Skorupki jajek wybwają kruche i kłopotliwe. Nikt nie lubi trafić w jajecznicy lub cieście na kawałek skorupki. Chrzęści złowrogo pod zębami i przez jedną straszną chwilę zastanawiamy się: co to?! Czy to ukryszył się ząb? Może to kawałek talerza?
Żeby uniknąć tej trudnej emocjonalnie sytuacji należy usunąć skorupkę z przygotowywanej potrawy. Oczywiście, jeśli zauważyłaś_żyłeś, że kawałek skorupki ci wpadł do środka.
Połykasz skorupkę jajka i co dalej?
Skorupka jajka nie jest groźna dla naszego zdrowia. Zbudowana jest z wapnia. Nasz układ pomarkowy rozpuści ją już w żołądku i przyswoi wapno tak jak inne składniki dla zdrowia naszych kości.
Jak usunąć kawałek skorupki?
Zapewne już kiedyś prówaliście usunąć kawałek skorupki, który wpadł wam do przygotowywanej potrawy i wiecie, że nie jest to łatwe. Próbujecie wyłowić łyżką? Nic z tego. Skorupka oddala się. Dosłownie ucieka. Chwtacie palcami, wyślizuje się. Co robić? Patent jest prosty. Weźcie do ręki pustą połówkę skorupki jajka i spróbujcie nią zaczerpnąć okruch. Uda się za pierwszym razem! Dlaczego? Resztki białka wyściełające skorupkę przyciągną kawałeczek skorupy. Okruszek przyklei się do nich i wyłowicie go bez trudu.