Skorupki jajek wybwają kruche i kłopotliwe. Nikt nie lubi trafić w jajecznicy lub cieście na kawałek skorupki. Chrzęści złowrogo pod zębami i przez jedną straszną chwilę zastanawiamy się: co to?! Czy to ukryszył się ząb? Może to kawałek talerza?
Żeby uniknąć tej trudnej emocjonalnie sytuacji należy usunąć skorupkę z przygotowywanej potrawy. Oczywiście, jeśli zauważyłaś_żyłeś, że kawałek skorupki ci wpadł do środka.
Połykasz skorupkę jajka i co dalej?
Skorupka jajka nie jest groźna dla naszego zdrowia. Zbudowana jest z wapnia. Nasz układ pomarkowy rozpuści ją już w żołądku i przyswoi wapno tak jak inne składniki dla zdrowia naszych kości.
Jak usunąć kawałek skorupki?
Zapewne już kiedyś prówaliście usunąć kawałek skorupki, który wpadł wam do przygotowywanej potrawy i wiecie, że nie jest to łatwe. Próbujecie wyłowić łyżką? Nic z tego. Skorupka oddala się. Dosłownie ucieka. Chwtacie palcami, wyślizuje się. Co robić? Patent jest prosty. Weźcie do ręki pustą połówkę skorupki jajka i spróbujcie nią zaczerpnąć okruch. Uda się za pierwszym razem! Dlaczego? Resztki białka wyściełające skorupkę przyciągną kawałeczek skorupy. Okruszek przyklei się do nich i wyłowicie go bez trudu.