Jak zachowywać się w restauracji zgodnie z zasadami dobrego wychowania?
Okazji do spotkań w restauracji nie brakuje. Nie każdy jednak wie, jak jeść i zachowywać się w eleganckim lokalu. Jak uniknąć faux-pas w towarzystwie?
Wybierając się do eleganckiego lokalu, jakim są niektóre kawiarnie czy restauracje, szczególnie należy dbać o dobre maniery. W takim miejscu zarówno jedzenie, jak i zachowanie musi odpowiadać ogólnie przyjętym zasadom savoir-vivre. Często pomimo szczerych chęci popełniamy szereg faux-pas w towarzystwie. Zobacz, czego unikać, a na co koniecznie musisz zwrócić uwagę podczas posiłku w restauracji.
Jak zachowywać się w restauracji?
Wizytę w restauracji rozpoczyna złożenie zamówienia. Jeśli nigdy wcześniej nie jadałeś w danym lokalu, zdaj się na zdanie kelnera. Spytaj, jakie specjały może polecić, ewentualnie poproś o kilka słów na temat konkretnego dania. Po złożeniu zamówienia podziękuj kelnerowi za jego pomoc i uprzejmość.
Pamiętaj: jedzenia kosztujemy dopiero, gdy osoba towarzysząca otrzyma swoje zamówienie.
Kobietom nie wypada siedzieć za stołem w kapeluszu lub rękawiczkach, panom bez marynarki.
Nie dziękuj kelnerowi za każde z przyniesionych dań, popielniczkę itd. W końcu obsługiwanie gości należy do jego obowiązków. Mimo to, staraj się go nie ignorować. Swoją wdzięczność możesz wyrazić przez skinienie głową lub uśmiechem.
Należy używać wszystkich podanych sztućców, począwszy od tych zewnętrznych.
Jeśli podczas posiłku musisz na chwilę wyjść, wstając od stołu zdejmij serwetkę z kolan i połóż ją na krześle. Jeśli trafi na stół, będzie to sygnał dla kelnera, że kolacja dobiegła końca.
Jeśli cokolwiek z talerza upadło nam na podłogę lub zabrudziliśmy stół, zgłaszamy to obsłudze.
Jeśli trafiliśmy na zbyt duży bądź niesmaczny kawałek jedzenia, dyskretnie wyjmujemy go z ust i kładziemy na brzeg talerza.
Za każdym razem, kiedy opuszczamy na chwilę stół, wypada powiedzieć: „Przepraszam, zaraz wracam".
Jeśli w swoim daniu odkryliśmy jakiś defekt (np. kawałek korka w winie) możemy samodzielnie przy pomocy sztućców próbować go wyciągnąć. Bezpieczniej jest jednak poprosić kelnera o pomoc.
Podczas posiłku nie krytykujemy lokalu, jakości jedzenia oraz cen.
Przy jedzeniu nadgarstki trzymamy na stole. Zabrania się trzymać szeroko rozstawionych albo opartych na stole łokci, bawić sztućcami, mlaskać lub rozmawiać z jedzeniem w ustach. W towarzystwie nie stosujemy też wykałaczek. Możemy z nich skorzystać dopiero w toalecie.
Wstając staramy się nie hałasować krzesłem, odsuwamy je powoli i bezgłośnie.
Uwaga dla panów: dobre maniery nakazują odsunąć krzesło kobiety zarówno na początku, jak i końcu spotkania.
Uwaga dla pań: nie należy przesadzić z ilością perfum. W restauracji powinniśmy się delektować zapachem potraw, a nie perfum.