Jak używać sztućców i serwetki? Savoir-vivre przy stole
Teoretycznie każdy z nas wie, że łyżka i widelec służą do nakładania potraw, nóż do krojenia a serwetka do wycierania rąk i ust. W praktyce niestety wciąż popełniamy przy stole wiele gaf. Podążaj za naszymi radami i dowiedz się, jak poprawnie posługiwać się sztućcami i serwetką.
Spis treści
Niezależnie od tego, czy planujemy uroczyste przyjęcie, czy zasiadamy z rodziną do zwykłego obiadu, zawsze powinniśmy przestrzegać pewnych standardów. Dobre maniery to nie tylko kulturalny sposób jedzenia czy sztuka konwersacji, ale także umiejętne posługiwanie się sztućcami i serwetką. Nie chcesz popełniać gaf i kompromitować się przy stole? Poznaj podstawowe zasady korzystania ze sztućców i serwetki!
Jak ułożyć sztućce?
Zanim zaczniesz używać sztućców musisz je odpowiednio ułożyć na stole. Oto najważniejsze zasady układania sztućców:
Pamiętaj, by nakryć stół sztućcami pochodzącymi z jednego kompletu.
Rozłóż je w kolejności użycia, rozpoczynając od zewnętrznej strony talerza podstawowego. Zachowaj około jednego centymetra odstępu między sztućcami oraz krawędzią stołu.
Pamiętaj o kierunku układanych sztućców: noże powinny być zwrócone ostrzem w lewą stronę, łyżki i widelce grzbietem w dół.
Sztućce do deseru ułóż za talerzem podstawowym.
Jak posługiwać się sztućcami?
Najwięcej gaf wiąże się z nieumiejętnością posługiwania się sztućcami. Sprawdź, jak zgodnie z dobrymi manierami używać sztućców:
Pamiętaj: sztućce raz wzięte ze stołu nie mogą już na niego powrócić, zawsze powinny być na talerzu.
Nie trzymaj sztućców zbyt blisko główek lub ostrza.
Nie wymachuj sztućcami podczas rozmowy.
Podczas przerwy w jedzeniu widelec ułóż na talerzu na godzinę 7, nóż na 5.
Absolutnie zabrania się skrobania po talerzu oraz nabierania zbyt dużych kęsów dań.
Po skończonym posiłku sztućce należy ułożyć równolegle na godzinę 5.
Jak korzystać z serwetki?
Często problematyczną kwestią jest również korzystanie z serwetki. Postępuj zgodnie z naszymi wskazówkami, a unikniesz kompromitacji:
Serwetka nie jest elementem dekoracji stołu. Służy do wycierania ust i rąk, w związku z czym należy z niej korzystać.
Należy ją rozłożyć dyskretnie na kolanach, poniżej linii stołu.
Pierwszy serwetkę powinien rozłożyć gospodarz, dopiero potem goście.
Odchodząc na chwilę od stołu nie kładziemy serwetki obok talerza lecz pozostawiamy ją na krześle.
Po zakończonym posiłku serwetkę kładziemy po prawej stronie nakrycia. Nie trzeba jej składać w pierwotny kształt. Nie wypada także pozostawić jej zgniecionej na talerzu.