Jak ułożyć menu na wykwintną kolację?

2011-12-28 15:50

Nie wiesz co wymyślić na wyjątkową kolację? Skorzystaj z naszych pomysłów. Proponujemy trzy warianty wykwintnego menu.

christmas-791110_1920.jpg
Autor: pixabay.com 3 warianty menu na wykwintną kolację.

Spis treści

  1. Wariant 1
  2. Wariant 2
  3. Wariant 3

Liczbę potraw można modyfikować. Zawsze jednak powinna być przynajmniej jedna przystawka (najlepiej dwie: zimna i ciepła), zupa, danie główne i deser. Ewentualnie można zrezygnować z jednej z przystawek. Pozostałe pozycje są stałe. Dobrze jest tak układać jadłospis, by dania mięsne i rybne trafiały na stół naprzemiennie.

Wariant 1

Przystawka zimna: vitello tonnato (pieczona cielęcina w sosie z majonezu i tuńczyka, z dodatkiem kaparów)

Przystawka na ciepło: krewetki smażone z czosnkiem, natką pietruszki i białym winem

Zupa: krem z pomidorów

Danie główne: dorada pieczona, serwowana z białym sosem

Deser: biszkopt z sezonowymi owocami

Wariant 2

Przystawka zimna: caprese (mozzarella z pomidorami i świeżą bazylią)

Przystawka na ciepło: mole białym winie, podawane ze świeżą bagietką

Zupa: krem z zielonego groszku z prażonymi płatkami migdałów

Danie główne: kotleciki jagnięce, podane z grillowanymi warzywami

Deser: szarlotka na ciepło serwowana z lodami

Wariant 3

Przystawka zimna: szynka parmeńska z melonem

Przystawka na ciepło: bruschetta

Zupa: krem z borowików

Danie główne: filety z kaczki, podawane z duszonymi jabłkami i żurawiną

Deser: naleśniki z polewą czekoladową