Jak ułożyć menu na wykwintną kolację?
Nie wiesz co wymyślić na wyjątkową kolację? Skorzystaj z naszych pomysłów. Proponujemy trzy warianty wykwintnego menu.
Spis treści
Liczbę potraw można modyfikować. Zawsze jednak powinna być przynajmniej jedna przystawka (najlepiej dwie: zimna i ciepła), zupa, danie główne i deser. Ewentualnie można zrezygnować z jednej z przystawek. Pozostałe pozycje są stałe. Dobrze jest tak układać jadłospis, by dania mięsne i rybne trafiały na stół naprzemiennie.
Wariant 1
Przystawka zimna: vitello tonnato (pieczona cielęcina w sosie z majonezu i tuńczyka, z dodatkiem kaparów)
Przystawka na ciepło: krewetki smażone z czosnkiem, natką pietruszki i białym winem
Zupa: krem z pomidorów
Danie główne: dorada pieczona, serwowana z białym sosem
Deser: biszkopt z sezonowymi owocami
Wariant 2
Przystawka zimna: caprese (mozzarella z pomidorami i świeżą bazylią)
Przystawka na ciepło: mole białym winie, podawane ze świeżą bagietką
Zupa: krem z zielonego groszku z prażonymi płatkami migdałów
Danie główne: kotleciki jagnięce, podane z grillowanymi warzywami
Deser: szarlotka na ciepło serwowana z lodami
Wariant 3
Przystawka zimna: szynka parmeńska z melonem
Przystawka na ciepło: bruschetta
Zupa: krem z borowików
Danie główne: filety z kaczki, podawane z duszonymi jabłkami i żurawiną
Deser: naleśniki z polewą czekoladową