Jak prawidłowo zaparzyć zieloną herbatę?

2017-01-24 14:20

Liście herbaty zielonej wymagają innego potraktowania niż czarnej. Wymagania dotyczące jakości wody czy stosowanych naczyń są takie same, jednak temperatura i czas parzenia zielonej herbaty są zupełnie inne i by uzyskać satysfakcjonujący smak napoju, należy ich przestrzegać. Jak zaparzyć np. zieloną herbatę by działała najskuteczniej?

zielona herbata jak parzyć
Autor: Shutterstock Zieloną herbatę zalewa się wodą o temperaturze od 60-90 stopni C

Spis treści

  1. W jakiej temperaturze parzyć zieloną herbatę?
  2. Parzenie zielonej herbaty

Zielona herbata w stanie suchym ma barwę od srebrzysto-zielonej po oliwkową. Najlepsze gatunki są jasne w kolorze, z połyskiem i dokładnie skręcone.

W jakiej temperaturze parzyć zieloną herbatę?

Zieloną herbatę zalewa się wodą o temperaturze od 60-90 stopni C, odmiennej dla poszczególnych gatunków. Jak sprawdzić, czy woda osiągnęła wymaganą temperaturę? Możesz zaopatrzyć się w specjalny termometr albo odczekać, aż woda nieco ostygnie. Po zagotowaniu, odstaw czajnik na 3-4 minuty, po tym czasie temperatura wody spadnie do 90 stopni C, po 12-14 minutach osiągnie 75 stopni C.

Parzenie zielonej herbaty

Czas naciągania naparu zależy m.in. od grubości liści, te większe parzy się dłużej, średnio zielona herbata potrzebuje 3-4 minut. Po zaparzeniu odlewa się pierwszą filiżankę, po czym z powrotem wlewa się ją do dzbanka. Niektóre zielone herbaty nadają się dwu-trzy krotnego parzenia. W takim przypadku pierwsze parzenie niech będzie krótkie, uzyskamy wtedy napój o właściwościach pobudzających. Następne, działające uspokajająco mogą być dłuższe.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE