Jak prawidłowo smażyć w woku?
Nie chcesz spędzasz zbyt dużo czasu w kuchni i lubisz potrawy w stylu orientalnym? Zainwestuj w woka i ciesz się lekkimi, zdrowymi potrawami. Sprawdź, jak należy smażyć w woku, by mięso było miękkie i soczyste, a warzywa chrupkie.
Spis treści
Czym jest wok?
Patelnia typu wok kształtem przypomina wielką płytką miskę. Choć woki mogą różnić się od siebie wielkością czy kształtem - mogą być na przykład bardziej płaskie lub bardziej wybrzuszone – zasada działania jest taka sama. Dzięki swojemu specjalnemu kształtowi szybko i równomiernie podgrzewa potrawę.
Woki różnią się również materiałem, z którego zostały wykonane - mogą być żeliwne, teflonowe, aluminiowe, a także ze stali węglowej (carbon steel).
Jeśli jeszcze nie masz woka, do smażenia w stylu orientalnym wykorzystaj dużą patelnię, ale to nie to samo. Lepiej więc wydać ok. 80 zł (choć są woki które kosztują nawet kilkaset złotych). Smażenie na patelniach typu wok to maksimum smaku i soczystości, a jednocześnie minimum wysiłku.
Poza tym potrawy smażone w woku zachowują znacznie więcej wartości odżywczych niż smażone tradycyjną metodą.
Zasady smażenia w woku
By danie z woka było rzeczywiście wyśmienite, pamiętaj o kilku zasadach:
Najpierw przygotuj wszystkie składniki potrawy. Pokrój mięso (lub rybę) oraz warzywa na jednakowe, niezbyt duże kawałki, tak by równomiernie się usmażyły. Odmierz wszystkie dodatki, przygotuj przyprawy, posiekaj czosnek, cebulę itp. Wszystkie składniki, które są w przepisie, muszą być gotowe do wrzucenia na woka.
Ustaw woka na średnio gorącym ogniu. Kiedy metal się rozgrzeje, wlej olej lub rosół i zakołysz nim, aby rozprowadzić płyn po całej powierzchni.
Do rozgrzanego oleju (lub rosołu) dodaj przyprawy. To też czas, by wrzucić do woka posiekany czosnek, pokrojony drobno imbir czy posiekaną cebulę.
Na rozgrzany, aromatyczny olej (lub rosół) wrzuć mięso, rybę lub drób. Smaż około 3-5 minut.
W następnej kolejności wrzucaj warzywa - zawsze zaczynając od tych najtwardszych. Smaż każdy kolejny składnik około 2 minut i odsuwaj na bok woka. Po zaledwie kilku minutach mięso będzie gotowe – miękkie i soczyste, a warzywa chrupkie.