Dietetyczne przepisy na imprezę - dla bezglutenowych i odchudzających się!

2018-01-02 16:07

Impreza podczas diety to ciężkie przeżycie. Nie dość, że alkohol to puste kalorie, to i menu zwykle mało zróżnicowane, niezbyt zdrowe i kaloryczne. Prezentujemy zdrowe i niskokaloryczne przepisy na imprezę!

Dietetyczne przepisy na imprezę - dla bezglutenowych i odchudzających się!
Autor: thinkstockphotos.com Dieta i impreza - jak to pogodzić? Trzeba sobie samodzielnie przygotować zakąski - polecamy nasze pomysły!

Spis treści

  1. Szaszłyczki z indyka (dieta Dukana, dieta niełączenia)
  2. Łódeczki z cykorii (dieta Dukana, dieta niełączenia)
  3. Dipy i dodatki do moczenia w nich
  4. Warzywne frytki
  5. Chipsy z nori
  6. Faszerowane jajka
  7. Sałatka z buraków

Jesteś na diecie i chcesz uniknąć niezdrowych przekąsek, zadbaj o imprezowe menu sama. Jeśli komuś chce się poświęcić nieco czasu na przygotowania, zrobić trochę większy wysiłek, niż otwarcie paczki chipsów, czy słonych paluszków, może stworzyć istną symfonię smaku, wizualną ucztę, jednocześnie z ograniczona ilością kalorii, nietłustą i zdrową.

Nie jeść na imprezie jest bardzo ciężko, dlatego zadbajmy, żeby to jedzenie było jak najrozsądniejsze. Odpowiednia forma to przekąski – małe porcje „na ząb”, nie wymagające zasiadania do stołu, długiego biesiadowania i odrywania się od zabawy.

Jeżeli jesteśmy na diecie, a przygotowujemy menu, musimy pamiętać, że poza trzymaniem się reguł diety musimy nadać posiłkowi atrakcyjną formę.

Szaszłyczki z indyka (dieta Dukana, dieta niełączenia)

Możliwości robienia szaszłyków są właściwie nieograniczone. Od nas zależy ich skład i charakter. Możemy zrobić szaszłyczki po japońsku – mięso marynowane w sosie teriyaki, po indyjsku – doprawione curry, czy śródziemnomorskie – z bazylią i oregano.Najlepszym i najmniej kalorycznym rozwiązanie jest połączenie mięsa tylko z warzywami.Składniki:

mięso z piersi indyka lub kurczaka

pomidorki cherry

zielona papryka

czerwona cebula

czosnek

oliwa

przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, może być kurkuma lub odrobina curry – żeby nadać kurczakowi żółto-złotawy koloryt, suszona bazylia)

łyżeczka musztardy

jajka

szczypiorek

masło

otręby

przyprawy – sól, pieprz, ewent. curry

Mięso kroimy na kawałki – sporą kostkę. W misce mieszamy składniki marynaty: oliwę, musztardę, wyciśnięty czosnek, przyprawy, roztartą bazylię. Mięso wkładamy do marynaty, obtaczamy dokładnie i zostawiamy na co najmniej pól godziny, aby wszystkie smaki i zapachy przeniknęły mięso.

Paprykę kroimy wzdłuż na 4 części, a potem każdą jeszcze na 2-3 kawałki – w zależności od wielkości. Cebulę kroimy wzdłuż, a potem jeszcze na 2-4 części (w zależności od wielkości cebuli) – potrzebne są kawałki do nabicia na patyczki do szaszłyków, więc tradycyjne plastry się tu mniej sprawdzą.

Drewniane patyczki do szaszłyków dobrze jest wcześniej porządnie namoczyć, żeby nie spaliły się w czasie pieczenia lub smażenia.Nabijamy na patyczki wszystkie składniki i albo smażymy je na patelni grillowej, albo pieczemy w średnio rozgrzanym piekarniku.

Łódeczki z cykorii (dieta Dukana, dieta niełączenia)

Składniki:

kilka świeżych jędrnych cykorii o biało-żółtych listkach

biały chudy twarożek

tuńczyk we własnym sosie

dymka

rzodkiewki

przyprawy

Z cykorii wybieramy najładniejsze listki – te najbardziej przypominające łódeczki. Resztę odkładamy do działu „pogryzki i maczanki”.

Mieszamy twarożek z odsączonym tuńczykiem, dodajemy posiekaną dymkę i pokrojoną w półtalarki lub kostkę rzodkiewki.

Doprawiamy solą, pieprzem i innymi przyprawami, bądź ziołami, wg uznania. Starajmy się unikać gotowych mieszanek przyprawowych, bo często głównym ich składnikiem jest glutaminian sodu.

Masą napełniamy cykoriowe łódeczki.

Dipy i dodatki do moczenia w nich

Potrzebne będą: smakowite, chrupiące warzywa, które można pokroić w paski: kalarepka, marchewka, papryka kolorowa, seler naciowy, listki cykorii, itd.

Maczać warzywne słupki można w najróżniejszych sosach: aioli, tzatziki, sos curry – jeżeli przygotujemy je z odtłuszczonego jogurtu będą niemal dietetyczne, a na pewno zgodne z dietą Dukana.

Do maczania można też podać humus, czy guacamole – co prawda zarówno cieciorka, jak i awokado są raczej kaloryczne, ale za to bardzo zdrowe – w połączeniu z warzywami nie zrobią nam krzywdy, a poza tym taki zestaw będzie zgodny np. z dietą niełączenia.

Warzywne frytki

Tu można wykorzystać wszelkie warzywa korzeniowe. Frytki można robić nie tylko z ziemniaków, ale także z selera, marchewki, pietruszki, pasternaku. Obieramy, kroimy w słupki i – w wersji super dietetycznej – pieczemy w piekarniku lub w wersji odrobinę mniej dietetycznej wrzucamy najpierw do miski, wlewamy odrobinę oleju lub oliwy, doprawiamy ulubionymi przyprawami/ziołami, mieszamy tak, aby warzywa dokładnie pokryły się olejem i przyprawami. Pieczemy w piekarniku do chropkości.

Chipsy z nori

Nori to są arkusze sprasowanych glonów, bardzo bogatych w składniki odżywcze, jak witaminy i minerały. Zwykle używane do robienia sushi. Można jednak wykorzystać je inaczej – np. opiekając w piekarniku, by powstały zdecydowanie zdrowe chipsy.

Faszerowane jajka

Składniki:

jaja - po jednym na osobę

Jajka dokładnie myjemy i  gotujemy na twardo. Gdy ostygną, dużym ostrym nożem przecinamy je wzdłuż na pól, starając się nie uszkodzić bardzo skorupki.

Potem ostrożnie wyciągamy ugotowane jajko. Siekamy drobno lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. W misce mieszamy posiekane lub starte jajko z posiekanym szczypiorkiem, doprawiamy wg uznania, dość konkretnie. Farsz wkładamy do skorupek, lekko go upychając.

Rozpuszczamy (ilość zależna od liczby jajek) nieco masła i wlewamy do każdej skorupki z farszem mniej więcej łyżeczkę. Dla zdrowia i obniżenia kaloryczności panierujemy powierzchnię nie w bułce tartej, a w zmielonych lub roztartych w moździerzu otrębach.

Smażymy na odrobinie masła.

Sałatka z buraków

Składniki:

ugotowane w mundurkach buraki

feta odtłuszczona

pestki granatu

roszponka

płatki migdałów lub orzechy włoskie

czosnek

sól, pieprz

odrobina oliwy

opcjonalnie narszarab – zagęszczony sos z granatów

Buraki kroimy w plastry, układamy w misce, skrapiamy narszarab i oliwą z wyciśniętym czosnkiem, doprawiamy.

Na to kruszymy fetę, wrzucamy pestki granatu, na to układamy roszponkę, a całość posypujemy płatkami migdałów lub orzechami.

Sałatki nie mieszamy w salaterce, smaki połączą się dopiero na talerzu.

Dodatkowo można napełnić miseczki orzechami (byle nie solonymi), pestkami dyni, czy słonecznika – nie są to może przekąski niskokaloryczne, ale za to bardzo zdrowe i potrzebne organizmowi.

A na deser proponujemy świeżego ananasa pokrojonego w plastry, bo jak wiadomo, ananas jest znakomity na odchudzanie. Plaster ananasa ma tylko ok. 40 kalorii – wystarczy 6 minut szalonego tańca, aby spalić tę ilość kalorii. Ananasy zawierają kwasy owocowe i enzymy, które przyspieszają spalanie tłuszczu, regulują przemianę materii, strawić białko i oczyszczają przewód pokarmowy. Ma także witaminy: C i z grupy B. potas, cynk, błonnik.