Dzień Pieroga - 13 przepisów, które nie są trudne i nudne

Dzień Pieroga - 13 przepisów, które nie są trudne i nudne
Autor: Shutterstock.com

Pierogi, dawniej danie odświętne, dzisiaj goszczą na naszych stołach w dni powszednie. Jarskie i mięsne pierogi są ostoją kuchni polskiej. Trudno sobie wyobrazić polski stół bez pierogów z kapustą i grzybami, ruskich, czy z mięsem. W uroczyste święto pieroga - 8 października - tym bardziej wypada zrobić i zjeść pierogi!

Pierogi nie są polskim wynalazkiem. Dzisiaj trudno jest odtworzyć historyczną drogę, jaką pierogi przebyły. Jednak większość historyków kulinariów twierdzi, że pierogi przywędrowały do Europy z Azji.

Nazwę pierogów w języku polskim wywodzi się od prasłowiańskiego nazwy pir, czyli uroczystej uczty na cześć bogów i duchów. Co wskazuje, że pierogi były daniem odświętnym, przyrządzanym na specjalne okazje. Pierogi nie są jednak typowe dla kuchni słowiańskiej. Odnajdziemy je także w kuchni niemieckiej i włoskiej. 

Co ciekawe przez wieki pierogi należały do kuchni chłopskiej, narodowej, świątecznej. W książkach kucharskich z XVIII i XIX w. ich nie uświadczycie. Może i dlatego, że większość książek wówczas popularnych była inspirowanea kulinariami francuskimi. 

Dzisiaj coraz rzadziej pierogi lepi się w domu. Można kupić je gotowe. Rosną w siłę różnego rodzaju pierogarnie - bary i restauracje wyspecjalizowane w przyrządzaniu pierogów na 101 sposobów.  

Wciąż jednak tradycyjnie przygotowuje się pierogi na Wigilię Bożego Narodzenia. Latem popularne jest lepienie pierogów z owocami sezonowymi. Nie ma nic lepszego niż pierogi z jagodami lub wiśniami polane masłem i podane ze słodką śmietaną. 

Zobacz GALERIĘ 13 przepisów na pierogi:

Beszamel - Jak zrobić ciasto na pierogi?
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE