Co zrobić z resztek świątecznego jedzenia? [POMYSŁY i PRZEPISY + WIDEO]
Po świętach z reguły zostaje mnóstwo jedzenia. Nie marnujmy go! Bądźmy kreatywni i wykorzystajmy resztki ze świątecznego stołu do przygotowania prostych potraw na kolejne dni. Mówimy, jakie potrawy można przyrządzić z resztek.
Spis treści
Świąteczne ucztowanie wiąże się z tym, że zostaje nam masa produktów i potraw, których nie jesteśmy w stanie zjeść. Idąc w ślad za najnowszymi wskazówkami organizacji zajmujących się głodem na świecie nie powinniśmy wyrzucać jedzenia, co niestety jest coraz częstszą praktyką.
Najprostszym sposobem radzenia sobie z resztkami jest mrożenie. Do tego doskonale nadają się ciasta, które zachowają świeżość nawet przez trzy miesiące.
Jednak nie wszystkie potrawy i produkty możemy mrozić. Jeśli zostały nam resztki wędlin, możemy ugotować z nich np. fasolkę po bretońsku.
Białe mięso pokrojone w kostkę i upieczone z przyprawami doskonale sprawdzi się jako dodatek do sałatek.
Winem możemy napełnić foremki do lodu, a zamrożone kostki będą idealne do drinków i sosów.
Z makaronu możemy wyczarować pyszną zapiekankę, a przystawki w stylu oliwek czy papryki doskonale sprawdzą się jako dodatki do pizzy.
Z czego zrobimy fasolkę po bretońsku?
Dobrym pomysłem na resztki ze świątecznego stołu jest fasolka po bretońsku. Oto składniki:
- 500 g fasoli jaś- 300 g kiełbasy- 150 g wędzonki – może być ogonówka- 100 g przecieru pomidorowego- 4 ząbki czosnku- 1 cebula- 1 łyżka mąki- majeranek, cząber- sól, pieprz, mielona papryka
Z czego zrobimy babeczki chlebowe?
Pamiętajmy, że kreatywność w kuchni pozwoli nam wykorzystać resztki świątecznego jedzenia do stworzenia pysznych dań. I tak np. suchy chleb razowy możemy wykorzystać jako składnik babeczek chlebowych:
- 140 g mąki pszennej typ 500- 130 g chleba razowego suchego i zmielonego na miałki proszek- 40 g masła - 20 g świeżych drożdży- 1 łyżeczka soli- ok. 100 ml mleka albo wody- 1 jajko- 1/3 łyżeczki soli